encara queda el suprem

Un jutge arxiva la causa per la trobada d'Ábalos i Delcy Rodríguez a Barajas

El 'Delcygate' es va originar per una trobada entre el ministre espanyol i la vicepresidenta veneçolana a l'aeroport de Madrid

undefined55493448 16 10 2020 el ministro de transportes movilidad y agenda ur201019184129 / Oscar J Barroso - Europa Press

undefined55493448 16 10 2020 el ministro de transportes  movilidad y agenda ur201019184129
zentauroepp52332453 01 03 2019 march 1  2019   moscow  russia  venezuelan vice p200222173810

/

2
Es llegeix en minuts
EFE

El jutjat madrileny que investigava la polèmica estada de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a l’aeroport de Madrid-Barajas el 20 de gener passat ha arxivat la causa al considerar que la zona de trànsit internacional d’un aeroport espanyol no és territori nacional. En concret, el jutge Antonio Serrano-Arnal investigava la trobada entre el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i Rodríguez, que té prohibida l’entrada i trànsit a la ‘zona Schengen’ per la UE.

El magistrat segueix el criteri de la fiscalia i es basa en l’article 25 de la llei d’estrangeria, que estableix que la zona de trànsit internacional d’un aeroport espanyol no és territori nacional. Contra aquesta resolució cap recurs de reforma davant el propi jutjat i d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Madrid.

Pendents del Suprem

Aquesta causa és diferent de la que se segueix al Tribunal Suprem contra Ábalos per aquella trobada. En aquest procés, la fiscalia es va oposar també recentment a les querelles presentades pels partits Laócrata i Vox contra el ministre, a qui li atribueixen un presumpte delicte de prevaricació per la trobada.

Els dos partits asseguren que Ábalos va autoritzar la número dos de Nicolás Maduro perquè «travessés l’espai aeri espanyol i aterrés a l’aeroport de Madrid», malgrat que «tenia prohibida la seva estada i trànsit per l’espai europeu». Però la Fiscalia del Suprem assenyala que les querelles estan «basades exclusivament en articles de premsa» i en la «declaració notarial» d’un treballador que ni tan sols especifica el seu lloc de treball, tot això sense concretar mínimament la participació del querellat en els fets imputats.  

Petició fiscal

Notícies relacionades

Quant a la causa sobreseguda, la fiscalia de Madrid va sol·licitar a finals d’octubre l’arxivament de la causa al considerar que la mandatària veneçolana «no va manifestar la seva intenció ni va fer cap acció» per entrar a Espanya.  El ministeri públic sosté en el seu escrit que «no existeix dubte» que, segons la Decisió (PESC) 2017/2074 del Consell de 13 de novembre del 2017 relativa a mesures restrictives per la situació a Veneçuela, Rodríguez «no havia d’entrar o transitar per Espanya», però necessita que, segons la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres, la política «no va fer valer la seva prerrogativa d’ús de sala d’autoritats, ni va manifestar la seva intenció d’entrar en territori Schengen».

Només es va mantenir a la sala de la terminal d’aviació executiva fins que va embarcar en un altre vol, i aquesta estada té la consideració de zona de trànsit aeroportuari, igual com tots els espais tancats que precedeixen al pas pels controls policials de frontera, acaba la Fiscalia.  La Fiscalia remarca que la normativa europea estableix que els veneçolans estan exempts de l’obligació de visat, i no veu delicte de desobediència ni d’usurpació d’atribucions.