TROBADA A BARAJAS

El jutge demana el protocol d'aeroports per investigar el 'cas Ábalos'

El magistrat obre diligències en relació amb la trobada del ministre amb la vicepresidenta veneçolana

El jutjat número 31 ha assumit la denúncia del PP i les querelles de Vox i el partit Laòcrata

zentauroepp52493150 balos200226104334

zentauroepp52493150 balos200226104334 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, ha començat a investigar la trobada entre el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, el 20 de gener. Ha demanat al Ministeri de l’Interior la normativa de funcionament de l’aeroport de Madrid-Barajas, en relació amb l’arribada de passatgers, van informar fonts jurídiques.

El magistrat que, a l’acceptar la inhibició del Jutjat d’Instrucció número 47, va assumir tant la denúncia del PP com les querelles presentades pel partit Laòcrata i Vox, encara no compta amb les cintes gravades per Aena a l’interior de la terminal madrilenya, la destrucció de la qual va ser paralitzada, a instàncies del Partit Popular, pel Jutjat número 7 en funcions de guàrdia.

Amb el protocol de l’aeroport, el jutge vol determinar quins funcionaris de policia estaven al control d’arribades de Barajas quan es va produir la cita, ja que és contra ells que es dirigeix la primera querella presentada, la dels laòcrates. El partit també va interposar una querella davant del Tribunal Suprem, que és on únicament pot ser investigat Ábalos per ser aforat.

Vox va seguir una estratègia similar, però la seva querella inclou la declaració jurada del vigilant del seguretat que va presenciar la trobada i que assegura que Rodríguez «va trepitjar territori Schengen i que va introduir dos carros de maletes a Espanya». Un portaveu de l’empresa de seguretat Ilunion ha confirmat a Europa Press que ha sigut suspès de sou i feina dos mesos per facilitar que es gravés la sala de la terminal executiva que va utilitzar Rodríguez en la seva escala a Madrid. 

Pendent del fiscal

Notícies relacionades

Mentrestant, les querelles presentades directament contra Ábalos al Suprem ni tan sols s’han passat a informe fiscal, tràmit imprescindible perquè l’alt tribunal decideixi obrir una investigació o rebutjar-la. 

El jutge Serrano-Arnal havia citat aquest dijous el representant del partit Laócrata, perquè aportés la comptabilitat que presenta davant del Tribunal de Comptes i així fixar-li la corresponent fiança si volgués exercir l’acusació popular. Per un problema personal de gravetat la diligència s’ha posposat a la setmana que ve.