CERIMÒNIA PER COMMEMORAR ELS 75 ANYS DE L'ONU

Sánchez, en l'era post-Trump: «És el moment del renaixement del multilateralisme»

El Rei reivindica els èxits de l'ONU en el seu 75è aniversari i la veu «indispensable» davant les amenaces actuals

Tots dos participen en una cerimònia al palau del Pardo en què han participat diversos mandataris de manera telemàtica

undefined55826343 madrid  10 11 2020  el presidente del gobierno  pedro s nche201110133010

undefined55826343 madrid 10 11 2020 el presidente del gobierno pedro s nche201110133010 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha defensat la necessitat d’enfortir el multilateralisme, «ampliar-lo» i «consolidar-ne l’avenç» en un món sacsejat per «l’emergència econòmica i social més gran» dels últims 100 anys. Les paraules del cap de l’Executiu cobren una especial importància, ja que les pronuncia tot just tres dies després que s’hagi conegut la victòria als EUA de Joe Biden sobre Donald Trump, un president que durant els seus quatre anys a la Casa Blanca ha rebutjat la tasca d’institucions com l’Organització de les Nacions Unides (ONU), sobretot al terreny de la salut i la lluita contra el canvi climàtic, i el Tribunal Penal Internacional. «El futur no és dels globalistes, és dels patriotes», va arribar a dir Trump en el plenari de l’Assemblea General de l’ONU l’any passat.  

«No és el moment de qüestionar el multilateralisme. És el moment del renaixement del multilateralisme [...] És el moment d’un món més verd», ha declarat. Sánchez ha afirmat que Espanya «és un país amb una vocació global» i la seva visió del món «és la d’un multilateralisme eficaç per afrontar desafiaments globals que no es poden afrontar des de l’aïllament, sinó des de societats obertes en progrés social permanent».

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules en la cerimònia que ha organitzat el Govern espanyol per celebrar el 75è aniversari de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i al qual han assistit Felip VI, representants dels principals poders de l’Estat, ambaixadors de diversos països i representants de la institució internacional. 

En l’acte s’ha presentat la iniciativa ‘Junts per un multilateralisme reforçat’, impulsada pel Govern d’Espanya i copatrocinada pel de Suècia. El primer ministre del país nòrdic, Stefan Löfven, ha participat de manera telemàtica, igual com el president de Costa Rica, Carlos Alvarado.  

Notícies relacionades

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, també hi ha intervingut a través d’una gravació. També s’han emès vídeos de dirigents internacionals, entre d’altres, del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau; primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, i la ministra d’Exteriors del Senegal, Aissata Tall Sall. 

Felip VI, que ha tancat la cerimònia, ha abordat en el seu discurs la «impressionant sèrie d’èxits» de l’ONU en els seus anys de vida. Entre els quals ha destacat la tasca dels anomenats cascos blaus per mantenir la pau, el Programa Mundial d’Aliments, la seva tasca de mediació per resoldre conflictes i impedir que d’altres esclatin i l’èxit d’haver convertit els drets humans en normes exigibles legalment. «Queda molt camí per recórrer i les Nacions Unides segueixen sent tan indispensables avui com ho han sigut amb cadascuna d’aquestes fites que jalonen la seva història», ha afirmat.