ENTREVISTA AMB LA PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS

Cuca Gamarra (PP): «El pas del temps permet visualitzar les grans diferències amb Vox»

La portaveu al Congrés diu que no «perdrà el temps» amb el partit d'Abascal, perquè és una formació que necessita la «confrontació» per créixer

La dirigent conservadora considera que el pla del Govern contra les 'fake news' «és un excés» que «deteriora la qualitat democràtica» d'Espanya

entrevista--cuca-gamarra-elperiodico / periodico

9
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Cuca Gamarra (Logronyo, 1974) va ser alcaldessa de la seva ciutat entre el 2011 i el 2019 abans d’aterrar a Madrid a temps complet. Pablo Casado la va escollir primer per dirigir l’àrea social del PP, després per coordinar les eleccions municipals i autonòmiques de l’any passat i ara per substituir Cayetana Álvarez de Toledo. Porta poc més de dos mesos de portaveu al Congrés. Alguns dels seus companys d’escó expliquen que les dinàmiques internes han millorat i la relació amb els altres grups de l’hemicicle, també. El seu perfil sembla que quadra bé amb el Casado que es va veure en el debat de la moció de censura, quan va escenificar el seu divorci amb Vox.  

-Comencem per l’últim xoc amb el Govern: Pedro Sánchez preveu monitoritzar les xarxes per realitzar campanyes de comunicació i contrarestar les notícies falses. No les censurarà sinó que promourà campanyes per assenyalar les mentides. ¿Per què els sembla perillós?

-Perquè l’intent de controlar la informació per part d’un Govern es diu censura. I per controlar allò que és fals ja hi ha els tribunals. 

-Però veient l’augment de notícies falses a les xarxes socials en els últims anys, ¿no creu que els Governs democràtics han de lluitar-hi?

-Una cosa és que un Govern democràtic lluiti contra uns atacs que puguin venir des de l’exterior i una altra cosa és que s’articuli tota una organització des del mateix Govern que controli; en aquest cas, [la portaria] Iván Redondo. Evidentment, la desconfiança hi és i no és la fórmula. Una altra qüestió seria que s’estigués abordant en l’àmbit parlamentari o que hi hagués un debat sobre això.  

-L’Executiu de Mariano Rajoy també va impulsar diverses iniciatives per combatre les ‘fake news’, sobretot després del referèndum de l’1-O.

-Aquest plantejament el vam fer en l’àmbit parlamentari, en una subcomissió. És una cosa molt diferent que un Govern aprovi i publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat que aquest control es portarà a terme des de la mateixa oficina de comunicació del Govern. Això ve a afegir-se a una deriva d’atac a la separació de poders i a l’Estat de dret per part del Govern. En les últimes setmanes, ha intentat controlar el Consell General del Poder Judicial i això ha portat a reaccionar totes les institucions espanyoles i també les europees. Estem davant un Govern que fa una setmana aprovava un estat d’alarma i la seva pretensió era que no hi hagués cap control parlamentari. [El pla de l’Executiu] És un excés per part del Govern en la utilització d’instruments per deteriorar la nostra qualitat democràtica i per controlar tots els poders.

«L’intent de controlar la informació per part d’un Govern es diu censura. L’Executiu de Rajoy ho va plantejar [el combat contra les ‘fake news’] en l’àmbit parlamentari»

-¿Creu que Casado té marge per fer un PP «reconeixible» en els seus valors i la seva posició tradicional després de tants vaivens ideològics?

-Casado va començar un camí fa dos anys, quan va ser elegit president del partit, i és el camí perquè Espanya tingui l’alternativa que necessiten els espanyols. És aquest PP reconeixible, obert, que és capaç d’unir milions d’espanyols diferents per a un gran projecte comú que és Espanya i la convivència. La moció de censura ha permès als espanyols visualitzar d’una manera clara aquest lideratge que s’està forjant des de fa dos anys.

-El seu partit ha començat a assenyalar el que el separa de Vox. ¿Creu que podran convèncer una part dels que van optar per aquest partit (3,6 milions de persones en les últimes generals) o se centraran en els socialistes desencantats i els votants de Cs que rebutgin l’acostament a Sánchez?

-Nosaltres no mirem de reüll ni a la dreta ni a l’esquerra. Mirem de cara els espanyols. Jugarem per tot el camp per forjar una alternativa al Govern de Sánchez i Pablo Iglesias, que no és el que Espanya necessita. Aquí cap tothom i no tenim per què optar: aglutinem els més conservadors, amb els més liberals i també els socialdemòcrates que defensen principis constitucionals com nosaltres... El PP i Vox no som el mateix i el pas del temps està permetent que es vagin visualitzant aquestes grans diferències. Som europeistes, defensem l’estat de les autonomies, tot i que cal millorar-lo com s’ha vist amb la pandèmia, defensem la lluita contra el canvi climàtic, lluitem per la igualtat d’oportunitats i pels drets de les dones.

La portaveu del PP, divendres, després de l’entrevista / DAVID CASTRO

-¿Creu que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, comparteix el gir de Casado?

-Sens dubte, Díaz Ayuso és una grandíssima liberal i una persona que sap aglutinar i liderar. Aquest és un projecte polític compartit no només per la direcció nacional sinó també per les direccions autonòmiques. A la porta ampla del nou PP també hi ha fermesa i resistència quan algú vol imposar una cosa que els espanyols no necessiten en un moment determinat. Díaz Ayuso és aquesta resistència i aquesta fortalesa de defensa dels interessos dels madrilenys.

-Diu Vox que aquest gir de Casado li donarà rèdits a curt termini: el PSOE afluixarà en la comissió de la Kitchen i vostès «acabaran pactant els jutges» amb Sánchez. ¿Què li sembla?

-Que s’assembla massa a Podem últimament. Els extrems s’atrauen. Nosaltres no perdrem el temps amb aquesta confrontació, que és el que busquen alguns partits per créixer. Els espanyols estan lluitant contra una pandèmia, contra una grandíssima crisi sanitària, social i econòmica. Aquesta és la nostra prioritat i per això ens centrem en les preocupacions dels espanyols. D’altres necessiten la polèmica, el cos a cos amb l’adversari polític en una societat fracturada i de blocs que s’està enfrontant constantment. Aquest no és el nostre camí. No perdrem el temps amb les confrontacions que a d’altres els interessen, perquè estaríem fallant als espanyols.

-La setmana vinent és l’acarament entre Francisco Martínez i Jorge Fernández Díaz. ¿Com veu les informacions que han sortit sobre el presumpte ús fraudulent dels fons reservats?

-És un tema que està judicialitzat i que els tribunals estan investigant. Tinc absolut respecte a la tasca de la justícia i hi confio absolutament. Si alguna cosa s’ha fet malament, serà justa i prendrà les decisions que hagi de prendre. I ho farà garantint la presumpció d’innocència que tots els espanyols tenim.

«La reforma del delicte de sedició suposa debilitar l’Estat de dret i al final que guanyin els que han atacat el nostre marc de convivència»

-¿Creu que el PP de Casado aconseguirà sortir indemne d’aquest escàndol?

-Surt indemne perquè és ferm i rotund en la lluita contra la corrupció

-Sembla que el PP en una altra època no ho va ser. ¿Vostè posaria la mà al foc per Mariano Rajoy?

-Jo l’he posat. És un home honorable i una persona que ha fet molt per aquest país, un grandíssim president.

-¿Com va la negociació per a la renovació dels òrgans constitucionals?

-El PSOE sap perfectament quines són les condicions perquè hi hagi aquesta renovació i parteix de la necessitat que retiri aquesta proposició de llei impulsada pel PSOE i Podem que vulnera la separació de poders i busca el control sobre el poder judicial. Creiem en la independència del poder judicial. Aquesta és una prioritat: garantir-ho.

«Jo ja he posat la mà al foc per Rajoy [per la seva possible implicació en l’operació Kitchen]. És un home honorable i una persona que ha fet molt per aquest país»

-¿Espera que aquest acord pugui arribar abans del 6 de desembre?

-La pilota és a la teulada del PSOE i si ells volen serà possible.

-¿Quina posició tindrà el PP davant la reforma de la sedició que vol fer el Govern? Sabem que Podem vol que només es consideri sedició si hi ha violència explícita.

-Aquesta reforma del Codi Penal és un indult encobert. Aquesta reforma és debilitar l’Estat de dret i que al final guanyin els que han atacat el nostre marc de convivència: la reducció de les penes per als que han sigut condemnats i un marc jurídic més beneficiós per als que van fugir del nostre país per no respondre davant els tribunals de les seves accions contra el nostre marc constitucional. Això no només és denunciable sinó que no és assumible. En aquest camí el PP no hi serà i estarà recorrent-lo si és necessari.

-Fa just tres mesos que Joan Carles va marxar d’Espanya. ¿Què li sembla que l’excap d’Estat se n’hagi anat del país just quan la justícia l’investiga?

-El més important del rei és tot el que ha fet per aquest país i el seu paper rellevant en la nostra jove democràcia. Això cal reconèixer-ho també. L’única cosa que he de valorar és el seu paper en la Transició i perquè Espanya sigui avui una democràcia com la que tenim.

Cuca Gamarra, al mig de l’hemicicle del Congrés, divendres. / david castro

-¿Creu que les ombres que hi ha sobre les activitats privades i els comptes del rei emèrit han perjudicat la institució que ara ocupa Felip VI?

-El que crec és que és un grandíssim cap d’Estat i el PP el que farà constantment és reivindicar el paper de la direcció de l’Estat i la monarquia parlamentària. I no tenim res més a valorar. Valorem el que ha fet el rei emèrit durant tota la seva trajectòria i el seu paper rellevant en la Transició i el paper que des de fa sis anys, d’una manera impecable, ve desenvolupant Felip VI. No crec que es pugui posar ni un però al paper del Rei.

Insisteixo. ¿El rei Joan Carles ha perjudicat el seu fill?

-Ja he fet la valoració. Ell ha fet moltíssim per Espanya i els espanyols.

«No tenim res més a valorar [...] El rei Joan Carles ha fet moltíssim per Espanya i els espanyols»

-La coalició del PP amb Cs al País Basc no els va anar bé a vostès. ¿Creuen que a Catalunya seria diferent? ¿S’hi presentaran en coalició?

-És una qüestió que està sense resoldre i sense decidir, correspon a les direccions dels dos partits, que han de pensar què és el millor per a Catalunya i els catalans. Segur que les dues direccions podem trobar la fórmula que sigui necessària per liderar aquest projecte.

Notícies relacionades

-¿Aquesta fórmula podria passar anar junts a Lleida i Girona i per separat a Barcelona i Tarragona?

-Jo crec que són possibles totes les fórmules. Aquesta pot ser una. Caldrà decidir quina és la millor, no des del punt de vista de cada partit, sinó des del punt de vista del millor projecte per als catalans constitucionalistes.