Cs demana incloure en els Pressupostos ajuts a fons perdut per a pimes i autònoms

El partit taronja planteja la mesura en la seva primera reunió pública amb el Govern central per negociar els comptes

Sánchez urgeix des de València un acord pressupostari per activar els diners europeus

undefined55761125 graf4369  madrid  05 11 2020   el equipo de ciudadanos desig201105135349

undefined55761125 graf4369 madrid 05 11 2020 el equipo de ciudadanos desig201105135349 / Borja Puig de la Bellacasa

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, responsable econòmic de Podem, porten tota la jornada al Congrés, fent una ronda amb els grups parlamentaris que han expressat d’una manera o una altra la seva disposició a negociar els Pressupostos Generals del 2021.

Han començat amb el representant de Terol Existeix i després han seguit amb Ciutadans. Després de la cita, Edmundo Bal, portaveu de la formació taronja, ha explicat en una roda de premsa que la principal mesura que han posat sobre la taula és que es creu una ajuda directa a fons perdut a les pimes i autonònoms de 50 treballadors els ingressos dels quals s’hagin reduït en més d’un 50% per la pandèmia. A més, Ciutadans ha demanat que els comptes incloguin més fons per a la sanitat i que els fons europeus es destinin a la digitalització, l’impuls de la Targeta Sanitària Única a tot Espanya i de l’expedient clínic únic «perquè qualsevol espanyol pugui ser atès en qualsevol lloc de tot Espanya».

La proposta de l’ajuda a les petites i mitjanes empreses i els autònoms podrien cobrir fins al 75% de la facturació de l’exercici anterior, protegiran els que generen ocupació i els treballadors. Calculen que el cost d’aquesta mesura seria de 7.700 milions per al 2021. Bal ha dit que Montero ha rebut bé la iniciativa i li ha demanat que posi negre sobre blanc la seva idea. Tots dos s’han emplaçat a una segona reunió en les pròximes setmanes.  

L’enganxada amb ERC

Ciutadans està decidit a recolzar els Pressupostos, que ja s’han elaborat respectant «les línies taronges» que el partit havia posat sobre la taula: que l’IRPF només s’apugés a les rendes més altes, que no s’incrementés l’IVA a l’educació concertada i la sanitat privada i que s’anul·lés la pujada al dièsel. Aquestes peticions es van traslladar «amb discreció» aquestes setmanes enrere «al Govern», segons fonts de la direcció.

El portaveu parlamentari ha remarcat que no li importa que l’Executiu continuï negociant en paral·lel amb ERC, tot i que continua veient «incompatible» que a la foto final apareguin els dos partits.

Sánchez, a València

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu també està de ronda avui. Ha començat a València la gira que vol fer per presentar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola finançat per la Unió Europea. Sánchez ha remarcat la importància d’agilitar la tramitació dels Pressupostos en el Congrés perquè s’aprovin al més aviat possible i això faciliti «el correcte desenvolupament dels projectes que contempla el pla».  «Si Espanya acorda, Espanya guanya», ha reblat el dirigent, informa Sergio Gómez a ‘Levante’, del grup Prensa Ibérica.

«L’èxit dependrà de la rapidesa amb què aprofitem aquesta oportunitat», ha advertit a continuació Sánchez, que ha assenyalat el pla de recuperació com una «oportunitat històrica» per transformar Espanya pivotant sobre quatre eixos: la transició ecològica, la digitalització, la igualtat i la cohesió social i territorial.