PRESOS DEL PROCÉS

El jutge manté en semillibertat Forcadell i Bassa

Mantindran el tercer grau fins que el Suprem prengui una decisió

L'expresidenta del Parlament manifesta la seva «alegria immensa»

zentauroepp54146866 forcadell200717081343

zentauroepp54146866 forcadell200717081343 / Albert Cadanet

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutjat de vigilància penitenciària ha acordat mantenir el tercer grau de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa mentre el Tribunal Suprem resol el recurs presentat per la fiscalia contra el règim de semillibertat que els va concedir la Generalitat.

En les interlocutòries, el titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Barcelona descarta suspendre el tercer grau de Bassa i Forcadell, com va demanar el ministeri públic argumentant que així està previst de manera automàtica quan es presenta recurs d’apel·lació contra la classificació penitenciària.

El Tribunal Suprem té ara sobre la taula els recursos contra el tercer grau que la Generalitat va atorgar a mitjans del mes de juliol passat als nou líders independentistes presos: als set reclusos de Lledoners se’ls va suspendre a les dues setmanes per ordre judicial, mentre que Forcadell i Bassa el continuen disfrutant des d’aleshores.

En les seves interlocutòries, que poden ser recorregudes, el jutge de vigilància rebutja l’argument legal de la fiscalia i opta per mantenir la semillibertat de Bassa i Forcadell, al·legant que la decisió de la Generalitat de classificar-les en tercer grau no ha sigut revocada, ja que ell mateix la va avalar, informa Efe.

Segons el magistrat, com que les recluses es troben en situació de tercer grau des que es va iniciar la tramitació de la seva classificació penitenciària, «ha d’entendre’s que prossegueixen en tal situació en virtut de l’acord administratiu d’immediata execució, que no ha sigut revocat».

A la presó només a dormir

Bassa i Forcadell es mantenen des del mes de juliol passat en semillibertat –de manera que només van a la presó a dormir, entre setmana–, perquè el jutge de vigilància número 1, del qual depenen les presons de Puig de les Basses i Wad Ras, on compleixen condemna, va rebutjar suspendre’ls el tercer grau que els va concedir la Generalitat malgrat els recursos presentats per la fiscalia.

Al contrari, el jutjat de vigilància que té encomanat el control de la presó de Lledoners, malgrat que també ha avalat el règim de semillibertat atorgat, sí que va accedir a suspendre a finals de juliol el tercer grau dels set polítics presos en aquest centre penitenciari.

Notícies relacionades

Els presos de Lledoners esperen que el Suprem es pronunciï sobre els recursos de la fiscalia i, mentrestant, tenen les seves sortides limitades sense el règim flexible de què disfrutaven en segon grau gràcies a l’article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetia sortir per treballar, cuidar familiars i fer voluntariat.

Poc després de conèixer-se la decisió, l’expresidenta del Parlament l’ha celebrat amb un missatge a Twitter en el qual deia que li havia produït una «alegria immensa», mentre manifestava la seva «tristesa» pels presos de Lledoners a qui sí que se’ls ha suspès el tercer grau.