PLE EXTRAORDINARI

El CGPJ reclama que tota reforma de la seva llei reguladora sigui constitucional

El ple vota una declaració institucional moderada contra la proposició de llei del PSOE i Unides Podem

El Consell anuncia que estarà atenta als passos legislatius que s'adoptin per preservar la independència judicial

juecesok

juecesok

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Hauria de ser una obvietat, però el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha vist la necessitat d’aprovar una declaració institucional en la qual reclama que qualsevol reforma de la llei orgànica del Poder Judicial de què depèn la seva renovació sigui «exquisidament conforme amb la Constitució i el dret de la Unió Europea».

La declaració, que ha comptat amb 13 vots a favor, 4 en contra i 4 més en blanc, anuncia que, «en compliment de la seva funció de garant de la independència de jutges i magistrats, es mantindrà atent a l’evolució dels esdeveniments i expressarà la seva opinió fundada en cas que entengui que qualsevol iniciativa que es reprengui o que es plantegi per a la reforma de la LOPJ pugui ser contrària a la Constitució o als valors fonamentals en els quals se sustenta la Unió Europea».

El text pactat, en el to moderat del qual ha pesat l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de paralitzar la reforma presentada pel PSOE i Unides Podem per donar una nova oportunitat al PP per negociar i procedir a nomenar als nous vocals, ha estat recolzat tant per consellers nomenats a proposta del PP com del PSOE, inclòs el president del CGPJ, Carlos Lesmes. 

Tres vots discrepants

Els vocals Álvaro Cuesta i Pilar Sepúlveda, nomenats a proposta del PSOE, així com Concepción Sáez (d’Izquierda Unida) van votar en contra, igual com Carmen Llombart (proposada pel PP), tot i que per diferents motius, que els tres primers explicaran en un vot conjunt i Llombart en un altre.

Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya i Gerardo Martínez Tristán (tots ells nomenats a proposta del PP) van votar en blanc i en un vot van explicar que la declaració aprovada «conté elements essencials però insuficients».

Sobretot discrepen que la declaració afirmi que és «innecessari» que el CGPJ es manifesti en aquest moment, malgrat els termes continguts en la reforma anunciada pels partits que sustenten el Govern i que tan criticada ha sigut a Europa, quan la majoria de tres cinquens, que preveu substituir per absoluta, va ser la clau per declarar la constitucionalitat del sistema actual.

Notícies relacionades

Els quatre, de fet, eren partidaris del text proposat pels set vocals que van proposar celebrar el ple extraordinari contra la proposta de reforma que preveu la majoria absoluta per a la renovació dels vocals d’extracció judicial i que va ser rebutjat per 14 dels integrants el ple abans de la declaració finalment aprovada.

Esperar «poc»

Mentrestant, les negociacions per renovar el CGPJ continuen paralitzades una setmana després que Pedro Sánchez anunciés la congelació de la proposició de llei. Algunes fonts del Govern van indicar aquest dimecres que la paciència s’estava esgotant i esperarien «poc» més al PP, però tant des de la cúpula del PSOE com en l’entorn del president es remarca que es deixarà més marge a Pablo Casado perquè s’avingui a pactar el nou òrgan. Això sí, encara no hi ha un termini taxat en ment de l’Executiu, informa Juanma Romero.