ELS PRESSUPOSTOS DEL 2021 ARRIBEN AL CONGRÉS

Cs continua amb la mà estesa per pactar els comptes

Els taronges mantenen la seva «determinació» de negociar uns Pressupostos d'importància «excepcional»

Els socis de la investidura saluden el projecte del Govern, tot i que el PNB desconfia de l'impost al dièsel

La ministra portavoz y de Hacienda, María Jesús Montero, al término de la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en Moncloa, a 27 de octubre de 2020. Durante la rueda, la ministra ha detallado las claves de los Presupuestos Generales del Estado â€PGE- 2020 presentadas con anterioridad por el presidente y vicepresidente segundo del Gobierno.

La ministra portavoz y de Hacienda, María Jesús Montero, al término de la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en Moncloa, a 27 de octubre de 2020. Durante la rueda, la ministra ha detallado las claves de los Presupuestos Generales del Estado â€PGE- 2020 presentadas con anterioridad por el presidente y vicepresidente segundo del Gobierno. / EUROPA PRESS/E. Parra. POOL (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern ja té el seu projecte de llei de Pressupostos per al 2021, i aquesta vegada té la confiança que aconseguirà tirar-los endavant, a diferència del que va passar amb els del 2019, que es van estavellar en el ple del Congrés i van abocar a les eleccions anticipades del 28-A. I tot i que la negociació interna entre els socis es va allargar més del previst, amb friccions d’última hora, el PSOE i Unides Podem volen posar el turbo en el Parlament a fi que els nous comptes estiguin llestos a primers d’any. 

I és que aquests dos mesos de converses prèvies entorn dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) no han sigut només un diàleg entre socialistes i morats. El Govern també ha anat parlant amb els partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, fins a al punt que a Hisenda, tot i que amb cautela, mostren la convicció que els comptes s’aprovaran amb ells. Sense descartar Ciutadans. No per ara. Perquè la formació taronja, segons van indicar fonts de la cúpula d’Inés Arrimadas, està disposada a conversar amb l’Executiu. No es fa enrere de la negociació. 

Montero remarca que el projecte ja té «prou recolzaments » per sortir aprovat

«Si portem el projecte de Pressupostos és perquè entenem que té prou recolzaments perquè pugui veure la llum, i si portem el decret de [pròrroga d’]alarma és perquè creiem que també té els recolzaments necessaris perquè pugui veure la llum», va afirmar després del Consell de Ministres que va crear els PGE la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. La portaveu, no obstant, va evitar mostrar triomfalisme, perquè altres vegades l’Executiu ha tingut «compromesos» els recolzaments que després van fugir. Aquesta vegada, «a priori» els dos projectes compten amb «recolzament ampli» per rebre el vistiplau del Parlament, va indicar. 

Però, sens dubte, el fet que el Govern remeti a la Cambra el projecte de llei i la velocitat que es vol imprimir a la tramitació parlamentària són indicatius que Sánchez no penarà aquesta vegada per treure els PGE. De fet, els socis d’esquerres –ERC, Bildu, Més País i Compromís– van saludar el text i van aplaudir una mesura per la qual els morats van lluitar fins al final, la regulació del preu dels lloguers, que s’inclourà en una llei estatal de vivenda que arribarà en quatre mesos al Congrés. 

«Sortida correcta»

Molt significativa va ser la reacció de Cs. La direcció liberal va indicar que l’equip negociador està analitzant la informació proporcionada pel Govern a l’espera que aquest dimecres Hisenda porti al Congrés el projecte. Mentrestant, Cs «manté la seva ferma determinació i compromís de negociar aquests Pressupostos, que tenen una importància excepcional a causa de la crisi de la Covid-19, perquè siguin els millors per a Espanya». Per a la formació taronja, també és «important» el programa de reformes que exigeix Europa i que haurà «d’aparèixer» en els nous PGE. «Ens juguem el futur del nostre país i de les nostres pròximes generacions», van indicar a la cúpula.

La regulació del lloguer acosta el Govern als seus aliats d’esquerres

Cs no es fa enrere malgrat les pujades (limitades) d’IRPF, de Patrimoni i de Societats. Fonts parlamentàries expliquen que Arrimadas encara no pot sortir de la foto: per apartar-se, s’ha de carregar de raons. I això es veurà al llarg de la tramitació parlamentària.

El Govern voldria quadrar el cercle i atraure taronges i republicans, però tots dos es veten mútuamentGabriel Rufián, portaveu d’ERC, va celebrar aquest dimarts l’acord per regular els lloguers –que donaria cobertura a la llei catalana–, perquè «acosta els PGE a una sortida correcta».

«Ara hem d’estar estar atents i continuar pressionant», va assegurar. Avís clar al bipartit: el seu partit buscarà «inversions progressistes» que allunyin Cs.  

[Consulti aquí en PDF les claus dels Pressupostos del 2021]

La música del projecte també sona «molt bé» a EH Bildu, a l’espera de la lletra petita. «Va en la bona direcció», va valorar Íñigo Errejón (Més País), que va trobar a faltar més «valentia. Per al PNB, no obstant, és un «mal començament» l’impost al dièsel, per l’efecte que pot tenir en la indústria de l’automòbil, clau a Euskadi, tot i que això no prejutja el sentit del vot final, van indicar fonts de la formació nacionalista consultades per Efe, que consideren que la decisió d’Hisenda «incompleix» l’acordat amb ells. 

presupuestos-again / periodico

«Són uns PGE progressistes i de país», que busquen no deixar «ningú enrere» i oblidar l’«austeritat i les retallades», va recalcar Sánchez en l’acte conjunt amb Pablo Iglesias del matí, en el qual va destacar la xifra de 239.765 milions d’euros, «la inversió pública més gran de la història». L’Executiu està segur que la seva aposta és guanyadora. «Tothom vol recolzar aquests PGE. Són expansius i contenen els fons europeus. És molt difícil no recolzar-los», auguren des de la Moncloa.

Gestos amb Catalunya

No obstant, des del cercle de la ministra es dona per fet que hi haurà desvinculació d’algun partit, per com és de «complicat» complaure Cs i ERC, per l’al·lèrgia recíproca que senten. A més, els republicans desitgen que el Govern faci algun gest de distensió amb Catalunya per a la resolució del conflicte, i això podria espantar els taronges. La tramitació ràpida ajuda també, perquè com abans estiguin aprovats els PGE, menys interfereixen en les eleccions catalanes del 14 de febrer. 

Notícies relacionades

El PP, mentrestant, ja va avançar el seu ‘no’ als PGE, com era previsible. Són «la punta per a l’economia»,  són els únics Pressupostos «de la UE que apugen milers de milions d’impostos a les classes mitjanes», a l’incorporar l’alça del dièsel, de les begudes ensucrades o dels plàstics d’un sol ús», va afirmar Pablo Casado, líder dels conservadors, via Twitter

Hi ha optimisme en el Govern i en l’oposició, i ajuda el mannà europeu de 27.000 milions, però queda camí en el Congrés i Senat. Mesos encara de debat en els quals s’entreveu la llum, però en els quals encara es poden creuar obstacles.