COMPTES PÚBLICS

El PSOE i Podem salven els últims esculls per aprovar el projecte de Pressupostos

Els socis de govern aconsegueixen desencallar la negociació sobre lloguers i l'ingrés mínim vital

L'Executiu confirma que els salaris dels empleats públics pujaran el 0,9% el 2021

zentauroepp55529287 sanchez iglesias201022091755

zentauroepp55529287 sanchez iglesias201022091755

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Miguel Ángel Rodríguez / Juanma Romero

Amb el text del projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2021 pràcticament tancat i l’anunci del president del Govern de la seva aprovació en el Consell de Ministres d’aquest dimarts, la tensió entre els dos socis del Govern de coalició (el PSOE i Unides Podem) es va mantenir en suspens fins a altes hores d’aquest dilluns. Al final, els equips negociadors van aconseguir posar-se d’acord per regular el preu dels lloguers en un termini de quatre mesos i facilitar l’accés a l’ingrés mínim vital (IMV) i això garanteix que els dos socis donaran el seu recolzament al projecte de llei de Pressupostos en el Consell de Ministres d’aquest dimarts

Aquest dilluns, el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar davant la conferència de presidents autonòmics i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que el projecte de Pressupostos s’aprovaria demà mateix pel Consell de Ministres. Poc després, fonts d’Unides Podem van llançar aigua gelada a l’anunci solemne de Sánchez. «No s’ha tancat encara un acord per poder portar demà el projecte de Pressupostos al Consell de Ministres», d’aquest dimarts.

Els morats exigien que els Comptes del 2021 incloguessin la regulació del preu dels lloguers de les vivendes i mesures per garantir el correcte funcionament de l’ingrés mínim vital, el retard del qual està ofegant l’economia de les famílies més empobrides.

A partir d’aquestes dues exigències, la tensió negociadora es va mantenir durant tota la tarda d’aquest dilluns, amb l’íntima convicció, reconeguda per les dues parts a EL PERIÓDICO, que seria possible arribar a una solució. Els equips negociadors van aconseguir desbloquejar a mitja tarda el primer dels esculls, una vegada que es va acordar impulsar en el termini de quatre mesos una llei de vivenda que permeti «posar sostre» al preu dels lloguers en aquelles zones que tinguin un mercat «tensat». Una mica més tard va arribar l’acord per facilitar l’accés a l’ingrés mínim vital, de manera que per accedir a la prestació es prengui com a referència els ingressos dels tres mesos previs a les seves sol·licitud i que l’IMV quedi obert a col·lectius com el dels immigrants menors no acompanyats (‘menes’).

A última hora d’aquest dilluns també es donava per fet un acord entre els dos socis de coalició per apujar l’IRPF a contribuents amb rendes a partir de 200.000 euros.

Pensions i sous pugen el 0,9%

Amb aquest nus dissolt, el Consell de Ministres ja tindrà via lliure per aprovar el text del projecte de llei de Pressupostos en el qual les dues formacions estan treballant des de fa mesos i que inclou una pujada del 0,9% per a les pensions i per als sous dels empleats públics, tal com va avançar EL PERIÓDICO. Els representants de CSIF, CCOO i UGT, no obstant, van criticar la falta de diàleg social previ a la decisió del Govern d’una pujada salarial i una oferta pública d’ocupació per al 2020 que van jutjar insuficients.

Està previst remetre el projecte de llei de Pressupostos al Congrés dels Diputats dimecres per a l’inici d’una tramitació parlamentària que, amb total seguretat, culminarà ja en les primeres setmanes del 2021. 

La primera votació en el ple del Congrés serà la setmana de l’11 i 12 de novembre.

El projecte de llei que arriba avui a la taula del Consell de Ministres incorpora pujades d’impostos amb les quals el Govern pretén ingressar uns 6.000 milions addicionals el 2021 i 2.323 més el 2022 (8.342 milions en dos anys).

Notícies relacionades

Aquest càlcul incorpora els nous impostos sobre serveis digitals i transaccions financeres ja aprovats pel Parlament. També, la creació de l’impost sobre envasos de plàstic d’un sol ús i l’increment de l’IVA de les begudes ensucrades i edulcorades del 10% al 21%, segons va avançar el Govern a la Comissió Europea el 15 d’octubre amb l’enviament del Pla Pressupostari.

El document enviat a Brussel·les incloïa mesures en l’àmbit de la fiscalitat verda per import de 1.311 milions el 2021, sense precisar si s’estava referint a una nova fiscalitat per al dièsel. Aquest dimarts s’aclarirà aquesta incògnita i també quins són els increments adoptats en l’IRPF i en l’impost de patrimoni per a les rendes més altes, així com els possibles canvis en l’impost sobre societats pactats entre el PSOE i Unides Podem. També falta per conèixer si la recaptació prevista més gran de 1.509 milions per l’adopció de mesures en l’àmbit de la imposició indirecta inclouen l’eliminació de l’exempció en l’IVA dels serveis privats de sanitat i educació.