RESPOSTA A LA PROPOSTA D'ARRIBAR FINS AL 9 DE MAIG

Casado s'ofereix a recolzar una alarma de 8 setmanes, fins a «mitjans de desembre»

Vol que s'aixequi just abans de Nadal per facilitar les reunions familiars i «salvar» la campanya de compres

El Govern central respon al líder del PP que s'oblidi de les condicions i faci cas dels «experts i la ciència»

casado-8-semanas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pablo Casado ha anunciat aquest matí que ofereix a Pedro Sánchez recolzar l’estat d’alarma 8 setmanes, «fins a mitjans de desembre». L’objectiu, segons el líder del PP, seria limitar la mobilitat en els tres ponts (Tots Sants, l’Almudena a Madrid i el de la Constitució) i, alhora, «salvar la campanya de Nadal» i facilitar les reunions familiars.  

El cap de l’Executiu li va sol·licitar en una conversa telefònica aquest diumenge el seu recolzament al nou estat d’alarma fins al 9 de maig del 2021. En una conferència en el congrés nacional de l’Empresa Familiar, Casado ha dit que li sembla un termini massa llarg i ha posat en dubte fins i tot la seva constitucionalitat, perquè el Congrés, ha dit, no podria revocar la decisió si així ho considerés necessari. 

«Crec que és una oferta generosa, duplicant ja el límit de la jurisprudència bàsica [l’alarma es va allargar un mes en la crisi dels controladors aeris], i és raonable tenint en compte el que demana la Unió Europea [demana que l’excepcionalitat duri el mínim possible]», ha afirmat. A més, en aquelles vuit setmanes Casado exigeix que s’emprengui «d’una vegada el pla b jurídic» perquè es pugui debatre i aprovar al Parlament un nou marc alternatiu a l’estat d’alarma per lluitar contra la pandèmia. 

«La gent gran veu amb molta preocupació o gairebé depressió no tenir mobilitat o no poder rebre la seva família»

Pablo Casado

Si Sánchez accepta el límit de les 8 setmanes i es compromet a la reforma legislativa, el PP votarà a favor de l’alarma aquest dijous, dia en què probablement es debatrà al Congrés. Segons fonts de la direcció, el gabinet de Casado ha fet arribar aquesta proposta a la Moncloa aquestes últimes hores. 

El Govern demana que «abandoni» les seves condicions

«El termini no és inamovible, però serà el Congrés dels Diputats el que ho digui», ha respost a Casado la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, donant a entendre que hi pot haver una majoria de grups parlamentaris que estiguin a favor que duri fins al 9 de maig. «La proposta està ben fonamentada, per això apel·lem al sentit comú i al sentit científic de totes les forces, també el PP. Ha d’abandonar les seves condicions i substituir-les per les recomanacions dels experts i la ciència», ha continuat en la roda de premsa que ha ofert després de la Conferència de Presidents. 

El dirigent conservador creu que aquests dos mesos serien suficients per «estabilitzar la corba» de contagis, al frenar sobretot els viatges habituals que es fan durant els tres ponts festius, i també donarien tranquil·litat als espanyols. «Sobretot a la gent gran, que veu amb molta preocupació o gairebé depressió no tenir mobilitat o no poder rebre les seves famílies fins al 9 de maig», ha destacat. 

Feijóo lamenta el «cost reputacional»

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, també ha denunciat que el Govern no hagi reformat la legislació sanitària i hagi tornat a recórrer a l’estat d’alarma. «No podem projectar que som un país que aprovarem un estat d’alarma, un estat d’excepció, un toc de queda [...] Ens estem equivocant. Hauríem d’haver previst una legislació per poder controlar la pandèmia amb la mateixa eficàcia i amb molt menys alarmisme i cost reputacional», ha continuat assenyalant la «garrotada» que es va emportar ahir el sector turístic quan va escoltar el president del Govern parlar del 9 de maig. 

Notícies relacionades

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha defensat la declaració de l’estat d’alarma «en aquests moments» per poder controlar els moviments i les «actituds incíviques» tot i que considera que la seva aplicació durant sis mesos «és un període excessivament llarg».

Els dirigents autonòmics podran debatre amb Casado aquest assumpte aquest dimarts en la reunió del comitè executiu nacional del PP que ha convocat el líder dels conservadors.