SUSPENSIÓ DE LA MILITÀNCIA

JxCat aparta Eduard Pujol per denúncies d'assetjament sexual

El partit l'obliga a deixar l'escó i li suspèn de manera cautelar la militància

L'exdiputat al·lega «motius personals» al comunicar la seva marxa

zentauroepp46035113 pla curt del portaveu adjunt de jxcat  eduard pujol  aixecan181128001226

zentauroepp46035113 pla curt del portaveu adjunt de jxcat eduard pujol aixecan181128001226 / Marta Sierra

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

JxCat va forçar aquest dilluns la dimissió del portaveu del partit al Parlament, Eduard Pujol, i va anunciar la suspensió cautelar de la seva militància a Junts després d’haver rebut denúncies per assetjament sexual. La formació havia comunicat en una breu nota de premsa de tan sols dos paràgrafs que el ja exdiputat deixava el seu escó a la Cambra catalana per «motius personals», però en una roda de premsa posterior la vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, va explicar que va ser obligat a dimitir a causa de les denúncies informals que van arribar al partit de persones externes.

Artadi va comentar que Jordi Sànchez, secretari general de la nounada formació encapçalada per l’expresident Carles Puigdemont, va rebre informacions diumenge –durant un permís penitenciari– sobre «fets que poden apuntar a assetjament sexual» per part de Pujol i va voler que s’actués de manera «immediata». Per això, el grup parlamentari es va reunir aquest dilluns de manera urgent al matí i en aquesta trobada es va acordar que deixés la seva acta de diputat i, d’altra banda, el partit, Junts, va pactar suspendre cautelarment la seva militància.

«La informació que tenim és prou greu i urgent perquè el partit suspengui cautelarment de militància Pujol. Entenem que no ens competeix a nosaltres obrir una investigació; és la Justícia qui ha d’aclarir els fets. Una investigació interna del partit podria ser considerada com un encobriment dels fets», va defensar Artadi. Per ara, no hi ha cap denúncia presentada davant els tribunals, però Junts es va posar públicament a disposició de les víctimes perquè acudeixin tant a la justícia com a l’Institut Català de les Dones. «Hem d’acompanyar les persones que han denunciat perquè no se sentin soles», va afegir.

«Tolerància zero»

La portaveu va evitar donar detalls sobre les agressions que han sigut denunciades al partit per no «desprotegir una situació que ja és delicada de per si», però va confirmar que es tracta de més d’una denúncia. No obstant, va insistir que «la renúncia [de Pujol] no implica assumpció de culpa per la seva part».

Junts, que va tancar el seu congrés fundacional el 4 d’octubre, encara no té un codi ètic aprovat ni tampoc un protocol contra les agressions masclistes en les seves files, però segons va afirmar Artadi això no els ha impedit actuar amb «contundència». «Tolerància zero amb l’assetjament sexual i amb el masclisme», va emfatitzar la portaveu.

Per la seva banda, Pujol va guardar silenci i no es va pronunciar sobre els fets que se li atribueixen ni sobre la seva destitució.

Notícies relacionades

Pujol es va unir com a independent a la candidatura de JxCat en les eleccions catalanes del 21 de desembre del 2017, encapçalada per l’expresident Carles Puigdemont, ocupant el vuitè lloc, darrere dels empresonats, els exconsellers que se’n van anar de Catalunya després de la declaració unilateral d’independència fallida i l’ara líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs. Amb l’acta a la mà, Pujol va ser designat portaveu adjunt i després portaveu del grup parlamentari.

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, va iniciar la seva carrera com a periodista a Ràdio Martorell, el seu poble natal, i després va ser fitxat com a redactor d’esports a Catalunya Ràdio. Va treballar també en el Futbol Club Barcelona i posteriorment es va incorporar a l’emissora RAC-1. El 2012 va ser nomenat director de la cadena, càrrec que va abandonar per fer el salt a l’arena política. 

Gemma Geis assumeix la representació del grup parlamentari

La marxa d’Eduard Pujol del Parlament va tenir efectes immediats i ahir mateix el partit va ocupar la vacant de portaveu. La fins ara portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, substitueix Pujol com a portaveu del partit a la Cambra catalana i, al seu torn, el diputat Josep Maria Forné assumeix el càrrec de portaveu adjunt.<br/> Quant a l’escó, la següent en la llista és Maria Senserrich, exdirigent del PDECat, però JxCat encara no ha comunicat si serà ella la que reculli l’acta que va abandonar Pujol o si correrà la llista perquè sigui una altra persona la que assumeixi l’escó a pocs dies de la dissolució de la Cambra catalana. El 27 de gener, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va acordar expedir la credencial de diputat a nom de Senserrich en substitució de Quim Torra, després que el secretari general del Parlament ordenés als serveis del Parlament que retiressin la condició de diputat a l’ara expresident, però ella no la va recollir i l’escó va quedar buit.