REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA

L'ANC evita posicionar-se de cara a les eleccions catalanes

L'entitat no demanarà el vot per a cap candidatura i es limitarà a comparar els programes

foto 3518220

foto 3518220

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC ha debatut aquest diumenge en una reunió extraordinària quin rol vol jugar en les pròximes eleccions catalanes, previstes per al 14 de febrer. El resultat de la discussió ha sigut que l’entitat incentivarà la participació «activa i massiva de l’electorat independentista», però no demanarà el vot ni recolzarà cap candidatura en concret. Es limitarà a elaborar un informe «trimestral de l’acció de Govern i del Parlament» i compararà els programes dels partits.

La setantena de secretaris nacionals que configuren la direcció havien de decidir de quina forma l’entitat independentista pren partit en els comicis. Sobre la taula hi ha diverses propostes que van des de demanar el vot només per alguna de les formacions, totes o cap, fins a oferir recolzament logístic i econòmic per a l’escollida, implicant-se a la seva campanya.

El debat podia marcar definitivament un nou rumb per al futur de l’entitat, però la proposta de donar recolzament explícit a alguna de les candidatures ha quedat rebutjada. La unilateralitat és indiscutible per a tots els sectors de l’ANC, l’objectiu de la qual continua sent superar el llindar del 50% dels vots per pressionar els partits fins que culminin el procés amb una declaració unilateral d’independència (DUI) efectiva, publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Picada d’ullet a Graupera

La controvèrsia rau a com mostrar el descontentament de l’ANC amb unes formacions que refusen compromisos d’aquesta índole. Ja no hi ha terminis en els seus programes, i molt menys unitat estratègica per fixar-los. El sector intern partidari de la confrontació amb l’Estat aposta, en la seva proposta, per recolzar explícitament candidatures «transversals» de la societat civil que facin seu el full de ruta de l’ANC –una picada d’ullet a Primàries, el partit impulsat per Jordi Graupera que continua reunint avals per presentar-se al 14-F–, però altres sensibilitats són favorables a mantenir la transversalitat per evitar un altre motiu de desgast en l’independentisme que podria inaugurar l’enèsima guerra.

Oferir recolzament econòmic i logístic als partits que incloguin els postulats de l’ANC en el seu programa no és res nou. L’entitat va dipositar 150.000 euros i va oferir la difusió contínua de Primàries en les eleccions municipals del 2019, però el partit no va aconseguir representació. Els estatuts de l’Assemblea, en l’article 2.4, estableixen que «no es presentarà a cap tipus d’eleccions», però no impedeixen aquesta fórmula.

Una auditoria de programes

Notícies relacionades

Una altra de les propostes que se sotmeten a votació evita pronunciar-se a favor d’unes sigles en concret i aposta per elaborar una auditoria setmanal pública sobre els programes electorals per complir l’apartat del full de ruta aprovat a finals de març, que afirma que l’ANC «només recolzarà els partits polítics que assumeixin explícitament aquesta proposta de mandat [la unilateralitat]» i «denunciarà públicament els que, malgrat haver manifestat el seu compromís, l’incompleixin». Hi ha qui aposta per assenyalar directament els incompliments amb campanyes de difusió explícites. «Qualsevol decisió que vagi més enllà del full de ruta aprovat o, fins i tot, que la rebaixi, haurà de ser ratificada», adverteixen fonts de l’entitat.

«La clau en aquest debat està entre complir amb el full de ruta, anar més enllà incidint en la massa electoral i deixant els partits de banda, o incidir directament en els partits», afegeixen aquestes veus. I confirmen que l’objectiu és que les formacions independentistes assumeixin els seus postulats, tot i que són conscients que la principal eina de pressió de l’entitat, l’agitació i mobilització als carrers, ha quedat totalment anul·lada a causa de l’impacte de la pandèmia del coronavirus.