DIADA 2020

L'ANC apressa Puigdemont i Junqueras per acordar un full de ruta conjunt

L'entitat mobilitza 59.500 persones a 131 punts del territori català

Paluzie esbronca JxCat i ERC: «La paciència de la gent no durarà per sempre [...]

zentauroepp54877331 elipons diada200911185114

zentauroepp54877331 elipons diada200911185114 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dispersos, però interconnectats via streaming.L’ANC va mobilitzar aquest divendres 59.500 persones, segons dades facilitades per l’entitat, a 131 punts del territori català. L’habitual ball de xifres que envolta les manifestacions de l’entitat no serà en aquesta ocasió un motiu de discòrdia, però tampoc oferirà un termòmetre fiable de l’estat de l’independentisme als carrers. La pandèmia del coronavirus i un divendres de pont sumat a la desorientació dels últims anys de procés han buidat un asfalt que ja es preveia poc entusiasmat. Els balcons tampoc van retre homenatge a les 17.14 hores. I la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va recriminar a JxCat i ERC l’absència d’unitat independentista en una altra Diada excepcional.

«La paciència de la gent no durarà per sempre [...] «Estem farts de la divisió i la tàctica. Exigim ja una estratègia. Vicepresident legítim Oriol Junqueras, president legítim Carles Puigdemont, sisplau, llegiu cadascun el llibre de l’altre. Reflexioneu, parleu i feu una proposta conjunta», va etzibar des d’un escenari davant l’Agència Tributària a una plaça de Letamendi tancada amb unes 150 persones a l’interior. «No podem continuar esperant l’acord dels partits per reprendre el partit, mentre veiem cada dia renúncies i divisions que creen frustració. Tenim presidents simbòlics, Governs simbòlics. No som un país simbòlic. Som un país de veritat. Estem farts de la divisió i la tàctica. I exigim ja una estratègia», va inquirir. 

Va recórrer alsit and talk(‘asseieu-vos i parleu’) que agitava aquell desaparegut Tsunami Democràtic, i tot seguit va esgrimir la proposta de l’ANC: que es declari la república si l’independentisme supera el 50% dels vots en les pròximes eleccions catalanes. Va dir que l’entitat ja treballa per a això amb una campanya d’insubmissió fiscal, un missatge conforme a la ubicació de les cites, les seus de l’Administració de l’Estat a Catalunya. 

El ‘pitjor’ enemic 

Per la seva part, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va avisar els independentistes de què «el nostre pitjor enemic som nosaltres mateixos». Va carregar contra «la disputa eterna permanent» i va exigir el final de les «baralles i els debats estèrils» per «teixir junts un futur compartit». 

Les reticències del Govern davant els actes organitzats per l’ANC en plena pandèmia, a més de les alertes d’epidemiòlegs i metges desaconsellant-ne la participació, també van tenir el seu encaix en el discurs. «El dret a la manifestació no es pot sacrificar [...] És l’última defensa que ens queda davant un Estat venjatiu i uns partits independentistes en plena confusió», va atiar Paluzie.

Notícies relacionades

Els impulsors es van esforçar a seguir totes les mesures de seguretat. Només van accedir al recinte els manifestants prèviament inscrits, es van situar a les marques dibuixades o en cadires i es van mantenir a dos metres de distància amb mascareta. Protecció Civil va assegurar que no hi va haver cap incident i que el compliment de les recomanacions va ser «generalitzat».

Les territorials van ser creatives: a Badalona van muntar una cadena humana, a Montblanc van omplir una plaça de sabates i en diverses comarques hi va haver rues de vehicles, algunes fins a la presó de Lledoners.