NOVA INICIATIVA

L'ANC llança una campanya per pagar els impostos a Catalunya i no a l'Estat

L'entitat independentista crida a «reconèixer la Generalitat com a recaptadora» de tots els tributs

zentauroepp48194523 paluzie190621212313

zentauroepp48194523 paluzie190621212313 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC ha llançat aquest dijous una campanya per animar els catalans a deixar de tributar a Hisenda i a pagar els seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya per «anar restant poder a l’Estat». La presidenta de l’entitat independentista, Elisenda Paluzie, ha defensat la iniciativa com una forma de «reconèixer el Govern com la nostra autoritat fiscal, com aquella amb la qual volem complir les nostres obligacions tributàries». Una forma d’atorgar-li un poder «que ara no té», però també una «campanya de pressió» perquè la Generalitat «es prepari per recaptar impostos, cosa que haurà de fer algun dia quan la Declaració Unilateral d’Independència sigui efectiva», ha argumentat.

Aquesta iniciativa per a la desconnexió amb l’Estat no és nova. L’ANC ja va plantejar aquesta opció el 2014 i fa anys que una organització anomenada ‘Catalunya diu prou’ llança aquest tipus de missatges. Segons han explicat els promotors en una roda de premsa telemàtica, aquest «exercici pràctic d’independència fiscal» consisteix en el fet que els ciutadans, partits polítics, sindicats, empreses i entitats omplin la casella de la seva declaració amb el compte corrent de l’Agència Tributaria de Catalunya i no amb la pròpia. Després, s’ha d’accedir a la web de l’Agència Tributària de Catalunya i omplir el formulari de pagament de l’impost amb la quantitat a pagar a l’anterior document assenyalant el compte corrent propi des d’on efectuar el pagament. 

Notícies relacionades

«La sobirania fiscal es fa en cas que toqui pagar impostos a l’Estat, si toca cobrar no s’ha de fer», ha puntualitzat un membre del secretariat nacional. Els impostos que podrien derivar-se són l’IVA, l’IRPF i l’Impost de Societats, tot i que l’autoritat catalana entrega després a l’Estat totes aquestes declaracions.

Paluzie ha animat a «pressionar» la Generalitat perquè faciliti aquest tràmit de forma «àgil» i que la idea arribi a milers de contribuents. A més, ha emplaçat els partits independentistes a afegir-se a aquesta proposta: «No retraurem res [si no ho fan], però no és gens difícil fer-ho: van a la gestoria i fan aquest pas que és molt senzill». Actualment, segons dades del Departament d’Economia recollides per l’ANC, només el 5,3% del pagament d’impostos catalans es vehiculen via Generalitat, el 7% via ens locals i el 87,7% els recapta directament l’Estat. «Hem de tenir el control de la caixa», ha insistit Paluzie.

Temes:

ANC Catalunya