El gir més creïble de Casado

El líder del PP trenca amb Vox a la tribuna del Congrés amb un discurs dur en què denuncia la vacuïtat del partit ultra

El conservador va mantenir en secret el 'no' a la moció per evitar que Abascal ho aprofités en el debat i augmentar l'impacte

undefined55532460 madrid  22 10 2020  politica  moci n de censura de vox al go201022162650

undefined55532460 madrid 22 10 2020 politica moci n de censura de vox al go201022162650 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El discurs de Pablo Casado d’aquest dijous al Congrés es recordarà sempre. Quedarà marcat al seu calendari personal com el dia que va trencar amb Vox i es va comprometre a allunyar-se de la ultradreta. El que va dir i com ho va dir va agradar els barons moderats (i poderosos) i els seus diputats, que es van assabentar que haurien de votar ‘no’ quan ho va anunciar a la tribuna. El grup popular, necessitat de bones notícies, el va aplaudir com mai. 

Sembla que Casado ja ha superat el tràngol de deixar d’abraçar les idees ultres per intentar combatre Vox. Sembla. Perquè en les seves pròpies files, pocs minuts després d’escoltar-lo, diversos diputats i algun dirigent autonòmic posaven en dubte en privat la seva credibilitat. ¿Tàctica curtterminista per superar el debat de la moció de censura, o estratègia a mitjà termini per aconseguir una finalitat? No és la primera vegada que Casado assegura que no es deixarà arrossegar i que vol tornar el seu partit al centre del tauler. Però sí que és la vegada que ha sonat més convincent. 

«Aquesta moció no la dispara contra el Govern, sinó contra el partit que li ha donat feina durant 15 anys. És hora de posar les cartes de cara amunt»

Pablo Casado

President del PP

Casado va ordenar al seu equip no donar pistes sobre el seu ‘no’ a la moció, per evitar que Santiago Abascal l’utilitzés en el debat i per augmentar l’impacte, van explicar fonts del seu gabinet. Ni tan sols ho va comunicar als seus diputats. «Tampoc ho van fer en el seu moment José María Aznar i Mariano Rajoy en els debats difícils», es van justificar les fonts. Cayetana Álvarez de Toledo, que havia defensat l’abstenció, va penjar un vídeo a Youtube en què va dir que va seguir l’ordre per no trencar la disciplina de vot, però es va queixar de la falta de debat i de les pulles que el seu cap va llançar contra Abascal

No és la primera vegada que diu que trencarà amb Vox, però sí que és l’ocasió que ha sonat més convincent

Realment, el contingut i el to que va utilitzar per dirigir-se a Vox van ser inèdits. Mai havia parlat així a un partit que va néixer de les entranyes del PP fa set anys, quan alguns van considerar que Rajoy estava contemporitzant amb el nacionalisme basc. «Aquesta moció no la dispara contra el Govern, sinó contra el partit que li ha donat feina durant 15 anys. I lamento dir-li que el tret li ha sortit per la culata. És l’hora de posar les cartes de cara amunt. Fins aquí hem arribat», va dir quan va pujar a la tribuna.

Els governs regionals

I a partir d’aquí Casado va anar filant una al·locució vibrant en què va remarcar que Abascal no ha aconseguit construir «una alternativa creïble» i que el seu discurs havia sigut vacu en propostes i tot un «desvari estrambòtic» amb missatges antieuropeistes, contra el canvi climàtic i en què va posar en dubte l’origen de la Covid-19. El dirigent popular va remarcar que la moció només ha servit per donar «auxili» al Govern i per aquesta raó, va continuar, tant el PSOE com Podem continuaran «cuidant» Vox. Pedro Sánchez, va declarar, «li va regalar» abans de les eleccions del novembre del 2019 «l’exhumació televisada de Franco» i Abascal li va concedir «la fragmentació electoral».

El líder del PP veu necessari que les dretes tornin a ajuntar-se per «revertir» el «trienni negre» de Sánchez i Pablo Iglesias. Casado es va mostrar comprensiu amb els 3,6 milions de votants que Vox ha aconseguit guanyar, però els va dir que «ha arribat el moment de passar de l’enuig a una cosa més constructiva» perquè no es regali «mai més una victòria» a les esquerres.

Abascal es va mostrar «perplex» amb l’andanada d’atacs i va recordar que el PP governa a Madrid, Múrcia i Andalusia gràcies a ell

Notícies relacionades

Quan va arribar el torn d’Abascal es va poder comprovar fins a quin punt l’havia deixat noquejat. No va filar una bona rèplica, va admetre que l’havia «trepitjat» d’una «manera immisericordiosa» i que estava «perplex». Només va encertar a recordar-li que el PP presideix els governs de Madrid, Andalusia i Múrcia gràcies al recolzament que els diputats de Vox van donar als seus candidats. Tot i que va afegir que no els deixaran a l’estacada. Tot apunta que els ho faran passar malament amb els pressupostos regionals i en l’aprovació d’algunes altres lleis, però poc més. «Si es posen durs, podem convocar eleccions anticipades i els culpables seran ells», va respondre un portaveu de Casado.

El PSOE va demanar al PP que trenqui amb la ultradreta en aquestes autonomies per ser creïble, tot i que per això també tenen resposta a la seu de Génova: «No podem trencar res perquè només hi ha hagut acords d’investidura i no hi ha cap conseller de Vox dins. Que trenquin ells els seus governs amb la ultraesquerra, que sí que està governant». És a dir, per ara, tot continuarà igual en essència i només ha canviat el discurs.