INDEPENDÈNCIA DE PODERS

El Consell d'Europa amonesta Espanya pels canvis en l'elecció del CGPJ

L'organització internacional adverteix el Govern que la iniciativa vulnera els estàndards anticorrupció

pedrosanchezbrux

pedrosanchezbrux / Olivier Hoslet (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell d’Europa ha advertit Espanya  que la reforma que prepara per modificar l’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no s’ajusta als estàndards requerits per l’organització internacional. El Govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha proposat reformar el sistema de majories necessàries per renovar els magistrats de manera que no es necessiti el recolzament del PP –si ara es requereix el recolzament de tres cinquenes parts del Congrés la proposta planteja només la necessitat de majoria absoluta.

Notícies relacionades

«Aquesta iniciativa legislativa s’aparta de les normes del Consell d’Europa relatives a la composició de consells judicials i elecció dels seus membres i pot resultar en una violació dels estàndards anticorrupció del Consell d’Europa», diu la carta a què ha tingut accés EL PERIÓDICO remesa al Govern.

Les advertències de l’organització internacional, amb seu a Estrasburg (França), s’afegeixen a les reticències plantejades a Brussel·les. La reforma exprés del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que advoca per reduir les majories per elegir els jutges i accelerar el tràmit per eludir els informes dels òrgans consultius, va ser rebuda amb molta fredor a la capital comunitària. La Comissió Europea va advertir la setmana passada que quan un estat membre emprèn una reforma del seu sistema judicial ha de consultar abans els canvis amb les parts afectades i amb el Consell d’Europa, i, sobretot, que és important garantir que «independència judicial» no es vegi compromesa en aquest procés.