El PSOE responsabilitza Vox del «deteriorament de la convivència» a Espanya

El partit d'extrema dreta els acusa de ser «hipòcrites» i «cínics»

Diverses formacions lamenten que els socialistes només critiquin els atacs que els afecten a ells

undefined51111593 el diputado del psoe rafael simancas y la portavoz del parti191127180733

undefined51111593 el diputado del psoe rafael simancas y la portavoz del parti191127180733 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«El deteriorament de la convivència està relacionat directament amb l’auge de la ultradreta i els seus missatges radicals i intolerants», ha sentenciat el secretari general del grup parlamentari socialista, Rafaél Simancas, des de la tribuna del Congrés mentre mirava cap al grup de Vox. Amb aquestes paraules, el dirigent del PSOE ha lamentat que el dircurs «simplefal·laçbarroerpueril i fins i tot ignorant» tingui el seu efecte en la societat actual. Unes acusacions que no han deixat indiferents el partit d’extrema dreta, que ha titllat l’esquerra espanyola d’«hipòcrites cínics». 

Simancas ha defensat una proposició no de llei a la Cambra baixa per instar el Govern a treballar a favor de la convivència democràtica i el rebuig de l’odi i el fanatisme. Una iniciativa amb la qual no han estat d’acord gaires formacions del Congrés per assenyalar només els atacs patits pels socialistes. Els socialistes han basat aquesta iniciativa en un vídeo publicat fa uns mesos en xarxes socials en el qual es pot observar un home disparant amb una escopeta a fotografies de diversos membres del Govern, entre els quals Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. A més, ha portat a col·lació que Santiago Abascal va assegurar que aquest Govern és pitjor que la dictadura de Franco.  

El portaveu socialista ha esgrimit que vídeos com aquest es deuen al fet que formacions d’extrema dreta, com Vox, «promouen valors incívics» i «fomenten l’odi». «Són un perill i els demòcrates no podem quedar-nos de braços plegats», ha remarcat tot seguit.

El nazisme

La resposta per part de Vox ha resultat contundent. La diputada María la Cabeza Ruiz Solás ha afirmat que la intervenció de Simancas ha sigut «la demostració més gran d’odi i de fanatisme» que s’ha vist al Congrés i ha titllat els socialistes d’«hipòcrites» i «cínics» per condemnar només la violència cap a l’esquerra i deixar impune els actes que es produeixen contra les formacions de la dreta. 

«Vostès fan el mateix que feien els nazis amb els jueus. Una vegada convertits en escarbats davant els ulls de l’opinió pública, fer-los desaparèixer és bufar i fer ampolles», li ha etzibat Ruiz Solás a Simancas. Referent a això, ha explicat que el seu partit està en contra de l’odi i del fanatisme, però cap a totes les ideologies.

El mateix missatge ha llançat la diputada del PP María Teresa Jiménez-Becerril, que ha qualificat la proposició no de llei de «sectària» per només condemnar els actes d’odi que pateix el PSOE. Així, ha posat èmfasi en el fet que el seu partit advoca per incloure una esmena que critiqui «tots els delictes d’odi» i no «només» els que pateixen els socialistes. 

Els suports

Notícies relacionades

La iniciativa del PSOE no ha agradat a gaires altres partits de la Cambra baixa. Cs ha criticat que el PSOE només plantegi aquesta proposta pel vídeo d’un home disparant a fotografies de membres del Govern però que deixi de banda la crema d’imatges del Rei o els atacs que ha patit la formació taronja en alguns actes electorals. 

En aquesta línia, han coincidit els portaveus de la CUP i d’EH Bildu, que han lamentat que la proposició no de llei és insuficient perquè no inclou tots els delictes d’odi que es cometen contra la resta de formacions polítiques. Les dues formacions, igual com el PNB, ERC o el BNG, han anunciat la seva abstenció. Això podria suposar dificultats al PSOE per aprovar la iniciativa que es votarà el pròxim dijous.