REVÉS JUDICIAL

La justícia europea torna a desestimar un recurs de Junqueras

El polític català va recórrer la decisió del Tribunal General de rebutjar mesures cautelars per poder ocupar el seu escó a l'Eurocambra

undefined52612092 manresa  03 03 2020   pol itica   oriol junqueras saliendo d200716174747

undefined52612092 manresa 03 03 2020 pol itica oriol junqueras saliendo d200716174747 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La vicepresidenta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Rosaria Silva Lapuerta, ha desestimat aquest dijous el recurs de cassació presentat pel líder de ERC, Oriol Junqueras, contra la interlocutòria del Tribunal General que va desestimar a principis de març la seva petició de mesures cautelars per poder ocupar el seu escó al Parlament Europeu, declarat vacant. 

El Parlament Europeu va prendre nota el passat 13 de gener de l’elecció del polític català com a eurodiputat amb efectes des del 2 de juliol del 2019. No obstant, tenint en compte la decisió de la Junta Electoral Central del 3 de gener, en què va declarar la inelegibilitat de Junqueras per haver sigut condemnat a una pena de presó en els judicis del procés, i la interlocutòria del Tribunal Suprem del 9 de gener negant-li la immunitat, va anunciar que l’escó aconseguit en les eleccions europees del 26 de maig del 2019 quedava vacant a partir del 3 de gener del 2020.

Notícies relacionades

La decisió va ser recorreguda per Junqueras, que va sol·licitar mesures urgents per protegir la seva immunitat parlamentària, així com altres mesures provisionals. El Tribunal General va desestimar, no obstant, la demanda, al·legant que la defensa del polític català no havia aconseguit demostrar que la concessió de les mesures provisionals estigués justificada.  Junqueras va tornar a recórrer i el tribunal europeu ha tornat a desestimar la seva petició.

«Quan una vacant d’un escó es deriva en l’anul·lació del mandat d’un membre del Parlament Europeu resultant de l’aplicació del dret nacional, aquesta institució únicament és informada de l’expiració del mandat per les autoritats nacionals que declaren l’expiració del mandat», afirma la interlocutòria, que rebutja que sigui competència del Parlament Europeu. «A primera vista, el president del Parlament havia d’informar el Parlament del fet que el mandat del senyor Junqueras havia acabat el 3 de gener del 2020 i que no incumbia a aquesta institució controlar la regularitat del procediment nacional que havia conduït a l’anul·lació del mandat», assenyala el tribunal, que encara ha de resoldre un altre assumpte sobre el fons de la qüestió. Segons fonts del Tribunal no hi ha data encara per a la celebració de la vista.