'CAS POPULAR'

Botín declara que Guindos i Linde li van fer arribar la seva preocupació pel Popular

La presidenta del Santander nega que la pressionessin per adquirir el banc

Afirma que la seva relació amb Ron i Saracho va ser mínima, «dues vegades amb cada un»

anabotin

anabotin / JAVIER VAZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta del Santander, Ana Botín, ha assegurat aquest dijous a l’Audiència Nacional que els llavors ministre d’Economia, Luis de Guindos, i governador del Banc d’Espanya, Luis Linde, li van fer arribar, mitjançant trucades, la seva «preocupació» pel Popular poc abans de la seva resolució, el 2017, tot i que ha negat que aquests la pressionessin

Botín ha declarat durant unes quatre hores com a testimoni en el marc de la causa que investiga els dos últims equips gestors del Banc Popular, inclosos els seus expresidents Ángel Ron i Emilio Saracho.

Segons han indicat a EFE0 fonts jurídiques, Botín ha explicat que va mantenir una relació «mínima» amb els seus homòlegs del Popular, entitat que va aconseguir el Santander al preu simbòlic d’un euro després de la seva resolució per la Junta Única de Resolució (JUR), el juny del 2017. Amb Ron i Saracho només va tenir contacte «dues vegades amb cada un» i sempre per motius professionals. Ha dit que es va assabentar del relleu al capdavant de l’entitat de Ron a través de la premsa.

A preguntes del jutge, Botín ha assegurat que va rebre trucades tant de Guindos com de Linde, en què tots dos li van mostrar la seva preocupació per l’estat del Popular, una sensació que compartia el mercat. No obstant, ha aclarit, ni l’organisme regulador ni Economia la van pressionar «en absolut».

Invitació per a la venda

Botín ha admès que el seu banc va rebre al maig una invitació per acudir al procés de venda privada del Popular; en aquest, ha indicat, van poder intervenir-hi Rodrigo Echenique, president de Santander Espanya en aquella època, i els seus equips, tot i que ella mai va tenir cap contacte amb ell en aquest tràmit.

Després d’estudiar el procés de venda, el Santander va concloure que «hi havia un deteriorament de confiança en el Popular», una circumstància que, van entendre, suposaria fer reserves. Tot i així, ha insistit que fins on sap el banc complia tots els requisits regulatoris i era solvent, si bé arrossegava un problema de liquiditat.

Notícies relacionades

De fet, ha relatat, tot i que estava per sota de la mitjana de provisions del mercat, es mantenia dins del marc fixat per la normativa.

Arran d’aquest estudi, el Santander no va arribar a presentar llavors una oferta, i és que, segons l’opinió de Botín, la compra no era possible al maig en condicions de mercat.