PP i Cs tanquen files a Madrid davant una moció de censura

Casado assegura tenir un compromís amb Arrimadas per no deixar caure Díaz Ayuso

Conservadors i taronges no contemplen la possibilitat d'avançar les eleccions

zentauroepp55103287 casado200926131005

zentauroepp55103287 casado200926131005 / Miguel Barreto

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els desacords entre PP i Cs a la Comunitat de Madrid són palpables. L’aplicació de les restriccions que va ordenar el Ministeri de Sanitat a 10 ciutats de la regió –entre elles la capital– han tensat en els últims dies les costures de la coalició madrilenya. No obstant, el missatge que van llançar ahir des de la direcció nacional dels dos partits va ser deixar de banda els seus frecs, almenys de cara a la galeria, i tancar files. Ni l’avenç electoral, ni donar suport a una moció de censura estan entre els plans de Pablo Casado ni d’Inés Arrimadas, segons va assegurar el líder dels populars i van confirmar més tard des del partit taronja. Una promesa que va arribar estimulada per les exigències de Vox de convocar les urnes el més aviat possible a la comunitat i el continu murmuri sobre una possible moció de censura impulsada pel PSOE  que necessitaria el suport de Cs.  

A primera hora del matí, el president del PP va ser taxatiu a l’hora d’explicar que té un «compromís» amb Arrimadas –amb qui parla «moltes vegades»– per mantenir dempeus el Govern de coalició a la Comunitat de Madrid. I això passa per descartar tornar a cridar els ciutadans a les urnes i per rebutjar qualsevol iniciativa de l’oposició per treure Isabel Díaz Ayuso de la Real Casa de Correos, seu de l’Executiu madrileny.

«Aquí hi ha un Govern seriós que complirà amb el mandat de les urnes durant quatre anys»

Pablo Casado

President del Partit Popular

Casado va explicar que tant ell com la líder de Cs han sigut escollits presidents dels seus partits mitjançant primàries i que, per tant, «ningú» els pot «pressionar» per prendre decisions amb què no estiguin d’acord. «És important que els madrilenys sàpiguen que aquí hi ha un govern seriós que complirà amb el mandat de les urnes durant quatre anys», va acabar en una entrevista a Libertad Digital.

Un pacte tàcit

Hores després va arribar el mateix missatge des de Ciutadans. «És un Govern unit i cohesionat», va apuntar el portaveu parlamentari del partit, Edmundo Bal, confirmant el pacte tàcit entre les dues formacions de rebaixar les tensions públicament. Tot seguit, va reconèixer que poden «tenir opinions matisables» respecte a actuacions concretes però que apareixen «davant la ciutadania com un sol govern».

«En la situació en què ens trobem és absolutament impensable que hi pugui haver una moció de censura a la Comunitat de Madrid», va aclarir, assenyalant que en l’actual crisi no s’hauria de malgastar el temps en actuacions d’aquest tipus. En aquest sentit, va titllar de «paradoxal» que «partits tan diferents» com Vox i el PSOE estiguin intentant «trencar el Govern» autonòmic, cada un amb la seva estratègia.

Un nou Executiu

Vox exigeix tornar a convocar les urnes per acabar amb la «paràlisi» de l’Executiu de coalició madrileny

Les paraules de Bal responien a l’exigència del partit de Santiago Abascal de tornar a instal·lar les urnes per conformar un Govern més sòlid «Per la situació actual, la senyora Díaz Ayuso ha de prendre ’mesures cautelaríssimes’ i convocar eleccions per evitar l’entrada de l’esquerra amb una moció de censura», va sentenciar la líder ultra a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio. Segons va explicar la dirigent d’extrema dreta, per fer front a la pandèmia és necessari tenir «governs forts amb capacitat de gestionar i prendre decisions perquè, si no, el temps passa i els perjudicats són els madrilenys». 

«Díaz Ayuso ha de prendre ‘mesures cautelatísimas’ i convocar eleccions per evitar l’entrada de l’esquerra amb una moció de censura»

Rocío Monasterio

Líder de Vox a Madrid

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el portaveu parlamentari del partit, Iván Espinosa de los Monteros, va avisar que amb la coalició «fràgil» de PP i Cs serà necessari convocar les urnes per resoldre la crisi de Govern que té Madrid «contra les cordes per culpa d’un Govern socialista que apreta i un PP que no recolza la seva presidència». No obstant, les pretensions de Vox també passen per buscar un resultat electoral més bo, creient que l’actual clima de crisi econòmica i social els pot beneficiar, segons fonts del partit.

El PSOE demana a la presidenta que deixi de lluitar contra Sánchez i combati el virus

Al PSOE van evitar rebutjar de manera taxativa la repetició electoral, conscients que no tenen res a perdre en tal cas. Tot i així, el secretari general del grup parlamentari socialista al Congrés, Rafael Simancas, va assegurar que «a Madrid la prioritat és lluitar contra el virus» i va afirmar que «la situació és massa seriosa com per estar entretinguts en jocs polítics». A més, va remarcar que «hi ha cert descontrol» a la Comunitat i que el que Díaz Ayuso ha de fer és deixar de «barallar-se amb el Govern d’Espanya, amb els metges, amb els infermers, amb el seu vicepresident [Ignacio] Aguado i amb el món» i combatre amb el virus.