LA GESTIÓ DEL CORONAVIRUS

Ciutadans, atrapat a Madrid

Aguado considera que Ayuso està sent deslleial amb ell, però aguanta les insolències per por de l'impacte en el seu electorat d'«entregar la comunitat a l'esquerra»

undefined54925755 getafe 14 09 2020  pol tica  debate del estado de la comunid201005161741

undefined54925755 getafe 14 09 2020 pol tica debate del estado de la comunid201005161741

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Una coalició no ha de pensar 100% el mateix», es va defensar aquest dilluns Melisa Rodríguez, portaveu de Ciutadans, quan se li van recordar les últimes pulles de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), al seu vicepresident, Ignacio Aguado (Cs). En el partit taronja han optat, ara per ara, per mirar cap a una altra banda i treure importància (en públic) a les insolències de la dirigent madrilenya. N’hi ha hagut dues de rellevants en els últims cinc dies. Primer, dijous a la nit, just quan Aguado era entrevistat a TVE i mostrava el seu rebuig de recórrer davant els tribunals les restriccions imposades a Madrid pel Govern central, el Gabinet d’Ayuso va informar la premsa que l’endemà presentaria la impugnació davant l’Audiència Nacional. I, segon, fa uns dies l’equip de la presidenta va començar a preparar un acte amb empresaris per reactivar l’economia madrilenya sense comptar amb el conseller de l’àrea, que és de Ciutadans.

Fonts de l’equip d’Aguado es queixen en privat de falta de «lleialtat» del PP, tot i que no ho fan davant els mitjans de comunicació. Aquest dilluns, la premsa va preguntar a Rodríguez, després de la reunió de la direcció de Ciutadans, si trobava a faltar aquesta qualitat en els conservadors i va preferir no respondre. Va lamentar les dificultats que tenen els governs de coalició, una excusa que va aprofitar per recordar els xocs entre el PSOE i Podem a l’Executiu central. Només va mostrar el seu disgust perquè el PP sí que recolzi les restriccions a Castella i Lleó, on també governa amb Cs, i no ho faci a Madrid. Però aquesta és una altra qüestió i responsabilitat del president de la comunitat, el baró moderat Alfonso Fernández Mañueco, molt distanciat d’Ayuso dins el PP. 

Arrimadas continua jugant a dreta i a esquerra i volent negociar els Pressupostos amb Sánchez

Ciutadans té una posició complicada en la guerra entre la Comunitat de Madrid i la Moncloa per la gestió del coronavirus. Donar suport a la moció de censura que alguns dies defensa el PSOE (partit que va guanyar les eleccions en aquesta regió) suposaria «entregar la comunitat a l’esquerra», en expressió de Vox. Fonts de la direcció de Ciutadans creuen que «la moció és una irresponsabilitat en aquests moments» i, a més, l’operació amb els socialistes els penalitzariaen uns futurs comicis no només en aquesta autonomia sinó a tot Espanya. El partit liberal va arribar l’any passat per primera vegada a governar en governs regionals gràcies a la seva aliança amb el PP i el recolzament extern de Vox.

La polarització

Notícies relacionades

Inés Arrimadas, que va agafar les regnes de la formació després de la dimissió d’Albert Rivera, està intentant navegar entre aquesta aliança, simbolitzada amb la «foto de Colón», i la sintonia que ha aconseguit amb Pedro Sánchez durant el confinament, quan el va ajudar a aprovar les successives pròrrogues de l’estat d’alarma. La dirigent intenta negociar a esquerra i a dreta per tornar a centrar Ciutadans davant l’electorat, tot i que no té assegurat que el cap de l’Executiu la cridi finalment a la taula de negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021.

A més, a la direcció de Ciutadans temen que si Ayuso es veu acorralada per una possible moció de censura, reaccioni convocant eleccions anticipades, una crida a les urnes que els taronges no volen en aquests moments. Amb una «polarització» tan gran com la que ha encoratjat el Govern madrileny en el seu enfrontament amb Sánchez i el Ministeri de Sanitat per la crisi sanitària, creuen que el perfil que s’ha llaurat Ayuso podria restar vots a Vox i també a Ciutadans.