LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Casado es posa d'escut davant els atacs a Ayuso

Veu en la «vigilància» a Madrid l'intent de danyar el seu lideratge com a president del PP

Populars i taronges eviten el xoc al si del Govern regional

undefined54787785 i d la presidenta de la comunidad de madrid isabel d az ay201002152553 / Alvaro Ballesteros

undefined54787785 i d  la presidenta de la comunidad de madrid  isabel d az ay201002152553
undefined54787843 santiago de compostela  05 09 2020   el presidente de la xun201002152548

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pablo Casado s’ha erigit en els últims dies en el principal defensor de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i ha combatut el que, segons l’opinió de tots dos, és la decisió «aleatòria» del Govern central d’imposar restriccions a la capital. El cap de l’oposició, expliquen fonts del seu equip, considera que la «vigilància de l’esquerra» per intentar «tombar» la cap de l’Executiu madrileny busca danyar el seu lideratge al capdavant del PP.

Casado va portar el seu partit al pitjor resultat de la història a l’abril del 2019 (66 escons), però va poder evitar que l’afectés perquè, un mes després, en les eleccions municipals i autonòmiques, va aconseguir retenir el Govern regional i també l’ajuntament de la ciutat gràcies a acords amb Ciutadans i Vox. Madrid el va salvar a ell, i considera que el seu futur també va lligat a aquesta comunitat. És el seu feu. L’únic. Perquè ni Galícia ni Castella i Lleó ni Andalusia ni Múrcia, malgrat que també els presideixen dirigents del PP, els sent tan seus com Madrid. Va créixer políticament en aquesta regió i va posar com a candidata a les eleccions Díaz Ayuso, amiga de Noves Generacions. 

En el gabinet d’Ayuso no creuen que la moció de censura sigui una amenaça a curt termini, ja que estimen que, en aquests moments, «qualsevol responsabilitat de gestió fa por». El vicepresident, Ignacio Aguado (Ciutadans), continua mostrant els seus desacords, però «com fa des del primer dia», apunten els col·laboradors de la presidenta, que es queixen de la seva «ànsia de protagonisme». Inés Arrimadas, la presidenta del partit liberal, ha dit aquest divendres que seria «irresponsable» que el PSOE (que va ser el més votat amb Ángel Gabilondo) presentés una moció.

L’Executiu madrileny treu importància a la crítica d’Aguado i es queixa de la seva «ànsia de protagonisme»

La decisió de recórrer contra les restriccions a la ciutat de Madrid i en poblacions de més de 100.000 habitants «és de la presidenta» madrilenya, i ni Aguado ni Arrimadas ho recolzen perquè no s’ha de «perdre el temps en baralles polítiques i judicials». En tot cas, Ciutadans ha intentat evitar el xoc obert contra la presidenta i ha remarcat que ells defensen que les mesures del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), a les quals va donar suport fins i tot l’Executiu del PP de Castella i Lleó, s’havien de prendre per unanimitat, per «consens», com diu la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut en l’article 73.  No obstant, hi ha debat jurídic perquè el 65 assenyala que el ministeri podrà ordenar actuacions en casos d’«urgent necessitat». 

També va intentar evitar que creixés el malestar entre els socis el conseller de Justícia, Enrique López (PP). Segons el seu parer, no hi ha «contradicció» entre anar als tribunals i el consens entre administracions que demana Aguado. «Són accions conjuntes», va afirmar per rebaixar la tensió.

Notícies relacionades

Tampoc té problemes per ara la presidenta amb el tercer soci: Vox. Tot i que no forma part de l’Executiu, sí que el seu recolzament en el Parlament regional és bàsic per a la supervivència del Govern PP-Cs, per tirar endavant lleis. El líder d’ultradreta, Santiago Abascal, coincideix a veure «una estratègia política» del PSOE rere els «atacs» a la Comunitat. 

L’estat autonòmic

Abascal creu que Podem intenta «danyar» l’economia. Abascal va aprofitar per acarnissar-se amb el sistema autonòmic i va afirmar que aquesta crisi sanitària està demostrant que és «ineficaç», perquè és «impossible» posar d’acord a totes les comunitats, obviant que el conflicte amb l’Executiu madrileny ha arribat pel seu rebuig de la decisió ‘centralitzada’ del Ministeri de Sanitat de Salvador Illa.