CORRUPCIÓ.CAT

Osàcar busca un acord amb la fiscalia en el 'cas 3%'

L'extresorer de CDC va deixar Melero i va assumir la seva defensa una advocada no penalista amiga de la família

El fiscal avala la seva semillibertat en el 'cas Palau', on va admetre que va cobrar comissions «per lleialtat» al partit

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Davant la dificultat que comporta concretar la responsabilitat penal en certes causes especialment complicades, com gairebé totes les econòmiques, no hi ha res més efectiu que arribar a un acord amb algun dels acusats. Així ho va fer la Fiscalia Anticorrupció en la branca valenciana del ‘cas Gürtel’ o en el ‘cas Pretòria’, amb resultats molt positius en les dues causes. Ara, qui va ser tresorer de CDC, Daniel Osàcar, busca que es repeteixi la història en un altre procediment, el del ‘3%’, segons han informat diferents fonts jurídiques a EL PERIÓDICO.

Osàcar va canviar d’advocat abans de l’estiu. Va canviar Javier Melero, un prestigiós penalista català que tradicionalment ha defensat Convergència, per Glòria Julià, que no és penalista, sinó amiga de la seva família des de fa anys. Es podria pensar que és una decisió apropiada per algú que ja compleix la seva condemna de tres anys i mig de presó pel ‘cas Palau’ en tercer grau, però això seria ignorar que encara li espera un altre procediment encara més important: l’obert per l’estructura posada en marxa per, presumptament, finançar «almenys durant 11 anys» Convergència, «il·legalment i de manera encoberta». En el ‘cas Palau’ l’extresorer també va negociar amb la fiscalia un pacte, tot i que no va arribar a concretar-se.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va donar per acabada la instrucció del ‘cas 3%’ el juliol passat i va proposar jutjar-lo juntament amb els exgerents de CDC Andreu Viloca i Germà Gordó i unes altres 29 persones físiques i 16 de jurídiques, entre les quals hi havia la mateixa Convergència i el PDECat, pels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

El precedent de ‘Pretòria’

Com és habitual en casos de tal envergadura, tot i que en aquesta interlocutòria es donava un termini d’un mes a la Fiscalia Anticorrupció per presentar el seu escrit d’acusació, aquesta no ho farà fins que es resolguin les apel·lacions de les parts contra l’ordre de processament. Serà llavors, si les negociacions arriben a bon port, quan es formalitzarà l’acord amb Osàcar. O, a tot tardar, en el mateix judici oral, com va ocórrer en el ‘cas Pretòria’, que, al començar les sessions, Anticorrupció va anunciar el seu pacte amb Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Notícies relacionades

De moment, l’extresorer convergent ha assumit el cobrament de comissions per al partit en el ‘cas Palau’. Ho va emmarcar en la seva «lleialtat» cap a la formació per a la qual treballava. Aquesta confessió penitenciària ha sigut determinant perquè la fiscalia no recorri la seva progressió a tercer grau, que ja és ferma. Una vegada que ha admès en aquesta causa el cobrament de comissions, no resulta difícil estendre el reconeixement també a la del 3%, sobretot si es té en compte que entre els seus arguments també figurava que ell es va limitar a mantenir el sistema de finançament, que ja existia quan va assumir la responsabilitat al capdavant dels comptes convergents.

Tot i que la causa ja inclou algun penedit, entre els empresaris que pagaven la comissió exigida per resultar beneficiats amb adjudicacions públiques d’obres a Catalunya, que Osàcar, de 85 anys, ho assumeixi més enllà de les irregularitats del Palau de la Música, resultarà crucial per garantir l’èxit d’una acusació en la qual Anticorrupció treballa des de fa anys.