Junts dona per tancades les negociacions amb el PDECat i rebutja una coalició

Jordi Sànchez insisteix en un full de ruta compartit de l'independentisme assumint sacrificis

El partit iniciarà el tràmit de primàries al novembre i eludeix concretar si Puigdemont serà cap de llista

zentauroepp53605966 sant joan de vilatorrada  barcelona  01 06 2020   jordi s nc200827183915

zentauroepp53605966 sant joan de vilatorrada barcelona 01 06 2020 jordi s nc200827183915 / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Junts posa també la directa sense el PDECat de cara a les eleccions. El secretari general de la nova formació de l’expresident Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, en una roda de premsa durant un permís penitenciari i després de la reunió de la cúpula de Junts, ha afirmat que el mes vinent s’aprovarà el reglament per a les eleccions de candidats mitjançant primàries. Sànchez ha afirmat que no existeixen ja negociacions formals amb el PDECat per intentar presentar-se junts a les urnes.

«JxCat no es planteja una coalició electoral, es planteja sumar persones, incorporar totes les tradicions de l’independentisme i sobiranisme», ha afirmat, negant una vegada més la proposta que formulava el PDECat d’una coalició electoral per resoldre el conflicte entre els dos partits. «JxCat neix per ocupar un espai central», ha remarcat, cosa que certifica la competició oberta amb el PDECat.

Sobre les primàries, el número dos de Puigdemont ha sigut prudent. «La primera qüestió que cal resoldre són les regles del joc en el reglament de primàries i farà falta que el president Puigdemont decideixi quin paper vol tenir més enllà de la seva situació actual, tenint en compte la seva situació penal», ha apuntat.

Sacrificis

En relació amb les «complicitats» que la ponència política de Junts reclama a funcionaris i servidors públics per portar a terme la ruptura amb l’Estat, Sànchez ha afirmat que «tenim centenars de persones disposades a continuar assumint una responsabilitat de servei públic, aquesta és la complicitat, que la gent assumeixi que té riscos» l’aposta independentista. «Si junts ho assumim, junts els derrotarem», ha afegit.

Un full per concretar

Notícies relacionades

Quant al full de ruta sobiranista, Sànchez ha insistit que si l’independentisme aconsegueix superar el 50% dels vots, «tornarem a plantejar a Europa la necessitat que busqui un acord per resoldre el conflicte polític», tal com apunta la ponència política de Junts aprovada aquest diumenge i avançada per EL PERIÓDICO. El dirigent sobiranista ha dit que «no és el temps de concretar el recorregut, les coses han d’anar pas a pas», preguntat sobre concrecions sobre aquest full de ruta. Sànchez ha insistit en la necessitat d’una estratègia compartida amb el conjunt de l’independentisme. «No ens posem data», ha afegit, sobre aquesta unitat independentista que reclama Junts.

Missatge social

El secretari general de Junts ha presentat la seva formació com la que està en el Govern i ha remarcat el vessant sobiranista, però també la gestió governamental, amb un plantejament de «redistribució de la riquesa». Sànchez ha mirat així de situar el seu partit en coordenades socials per «corregir les desigualtats». Un missatge que arriba pocs dies després que el Centre d’Estudis d’Opinió remarqués que els ciutadans prioritzen que el Govern gestioni els serveis públics, per sobre de la resolució del conflicte sobiranista.