Vint-i-tres seus de CDC seran subhastades pel 'cas Palau'

L'Audiència de Barcelona determina que, per ara, s'han recuperat nou milions de l'espoli

Els diners decomissats al partit seran entregats a l'entitat cultural i a l'Agència Tributària

zentauroepp41920170 barcelona   barcelones   05 02 2018   politica    felix mill190722165021

zentauroepp41920170 barcelona barcelones 05 02 2018 politica felix mill190722165021 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’Audiència de Barcelona ha acordat que el decomís de béns de CDC per valor de 6,6 milions d’euros, entre els quals hi ha 23 immobles, es destinin al pagament de responsabilitats civils del Palau de la Música, l’Orfeó Català i Hisenda, com a perjudicats per l’espoli, i que la resta es destini a l’Estat. Aquestes 23 seus de Convergència estan pendents de taxació i seran subhastades, igual que els 56 béns embargats definitivament als condemnats Fèlix Millet (22), Jordi Montull (5) i Gemma Montull (6).

Així ho ha resolt la secció dècima de l’Audiència de Barcelona en una interlocutòria en què estima la petició plantejada pel Palau de la Música i l’Orfeó Català, després que la sentència per l’espoli de la institució cultural no precisés a què es destinaria el valor dels béns confiscats a CDC, que va ser condemnada pel cobrament de comissions de la constructora Ferrovial a través de l’entitat a canvi de l’adjudicació d’obra pública.

Fins ara, l’Audiència de Barcelona ha recuperat més de nou milions d’euros dels condemnats pel cas Palau, uns fons que tenen el seu origen en les consignacions a les quals van ser obligats en fase d’instrucció i en la venda d’immobles realitzada per ordre del tribunal encarregat de l’execució de la sentència.

Aquests nou milions han sigut aportats pels saquejadors confessos Millet (5,6 milions) i Montull (828.932 euros), i per alguns altres dels condemnats: la dona –ja morta– de Millet, Marta Vallès (1,8 milions); Bonoima SL (530.525 euros); Mercedes Mir –la dona de Montull– (262.830 euros), i Gemma Montull (128.951 euros).

A falta de decidir la destinació de tres d’aquests nou milions, de moment ja han sigut rescabalats amb 2,4 milions el Consorci del Palau de la Música, amb 2,5 milions la Fundació Orfeó Català i amb 0,9 milions l’Associació Orfeó Català.

A més, encara està pendent la valoració actualitzada i la taxació per sortir a subhasta de 56 immobles embargats definitivament als condemnats Fèlix Millet (22 immobles), Jordi Montull (5 immobles) i Gemma Montull (6 immobles), així com els 23 decomissats de manera definitiva a CDC.

La subhasta d’aquests 56 immobles servirà per completar l’abonament de les responsabilitats civils incloses en la condemna, juntament amb l’obtingut per la venda de quadros, joies i altres efectes de valor de la seva propietat.

Pagament repartit

En el cas dels 6,6 milions que l’Audiència va ordenar decomissar a CDC, el tribunal sentenciador ha acordat ara que l’import es destini en primer lloc al pagament de les responsabilitats civils de les entitats perjudicades –el Palau de la Música, l’Orfeó Català i Hisenda– i que la resta es destini a l’Estat.

L’Audiència ha adoptat aquesta decisió arran d’un recurs interposat per l’Orfeó Catalá i el Palau de la Música, malgrat que, remarca, no hi ha cap» «dubte que, com va sostenir la sentència, aquestes entitats no van ser perjudicades econòmicament de manera directa pel delicte de tràfic d’influències comès per Fèlix Millet i Jordi Montull del qual es va lucrar CDC.

Notícies relacionades

No obstant, la sala recorda que en la sentència no hi va haver un pronunciament exprés sobre la destinació que s’hauria de donar als béns decomissats a CDC, per la qual cosa, en la via d’execució, acorda que vagin a parar a l’Orfeó Català, al Palau de la Música i a Hisenda perquè és «irrefutable» que van ser entitats perjudicades per altres delictes comesos per Millet i Montull en el seu espoli.

«No són directament perjudicades pel delicte de tràfic d’influències, però sí que ho són per altres delictes que han sigut jutjats en un únic procediment i resolts en una única sentència. En el judici es va jutjar tota l’activitat delictiva realitzada pels dos acusats –a més d’altres– sent els màxims directius del Palau de la Música».