REACCIÓ DES DE BRUSSEL·LES

Sánchez replica a Ayuso que la seva ordre respecta les competències i que la situació de Madrid és crítica

El president recorda que la decisió va ser col·legiada i respon a l'«extraordinària gravetat» de la situació de la pandèmia a la regió

Adverteix el PP que la utilització «partidista» de la Covid només serveix per alimentar l'«antipolítica» i la ultradreta

zentauroepp55224221 sanchez201002151111

zentauroepp55224221 sanchez201002151111 / Olivier Matthys POOL

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern defensa que la seva ordre per confinar Madrid capital i nou grans municipis més de la regió no envaeix competències de l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso i és necessària perquè la situació del conjunt de la Comunitat és crítica

Pedro Sánchez va utilitzar les dues línies argumentals en roda de premsa des de Brussel·les, al terme del Consell Europeu. Quan va intervenir davant els mitjans, el Govern regional acabava de fer públic el recurs contra l’ordre comunicada pel ministre Salvador Illa presentat davant l’Audiència Nacional. Impugnació en la qual inclou la petició de mesures cautelars, tot i que, no, la suspensió immediata de les restriccions. 

La Comunitat de Madrid, en el seu recurs, va al·legar «invasió» de les seves competències en matèria sanitària, una «agressió» al seu autogovern i una utilització «malintencionada» del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que va aprovar dimecres les noves mesures. A més, afirma que l’acord no es va adoptar amb el «preceptiu consens» –hi va haver sis comunitats que s’hi van oposar, tot i que l’Executiu afirma que preval la llei que regeix les conferències sectorials, en les quals n’hi ha prou amb la majoria– i que les noves mesures castigaran econòmicament Madrid. 

Sánchez va replicar des de Brussel·les els arguments de l’equip d’Ayuso. Tot i que va recordar que té per costum respectar els procediments judicials, sí que va remarcar que l’ordre firmada per Illa és «respectuosa» amb la Constitució i amb el marc competencial. I va recordar que el Consell Interterritorial va adoptar la decisió per una majoria més que sobrada del 70%, amb 13 vots a favor i sis en contra. El president va argumentar que s’havia de donar una «resposta específica» a una regió en la qual el 70% de la població viu en el 5% dels municipis. Les 10 localitats que des de les deu de la nit d’aquest divendres seran confinades, entre aquestes, la capital, tenen una densitat mitjana de 840 habitants per quilòmetre quadrat. 

Mesures «insuficients»

Per l’Executiu, les mesures ja acordades pel Govern d’Ayuso són «adequades, però també són insuficients», i per això Sanitat va plantejar «completar-les» basant-se en criteris «tècnics, científics». I el que que es disposa, va precisar, no és el «confinament», entès com al març, sinó una limitació de la llibertat de moviments per reduir la circulació del virus. Sánchez va aportar algunes dades per carregar-se de raons: a Navarra, on la incidència acumulada és molt alta (de 681,89 positius per 100.000 habitants, i la de Madrid és de 695,91), l’ocupació de llits d’uci és del 20,16%, enfront el 42,12% de la regió que governa Ayuso. A més, Madrid concentra el 36% dels contagis i el 33% dels morts, quan l’autonomia només suposa el 15% de la població total. 

«¿Som davant un moment d’extraordinària gravetat? Sense cap dubte, sí», va afirmar, per demanar a continuació que no es perdi de vista la «gravetat» de la situació de la pandèmia, que s’ha carregat arreu del món més d’un milió de vides. «Posem tots els mitjans per salvar vides i defensar la salut pública, en això està el Govern i no en una altra qüestió», va remarcar, per retreure als qui no són conscients de la «magnitud» del desafiament. Una crítica implícita a Madrid. 

Notícies relacionades

El president, amb to conciliador, va insistir que el Govern vol «ajudar, coordinar, no imposar, no avaluar, no jutjar», sinó actuar partint de criteris «científics» per recomanar accions a les comunitats autònomes i aconseguir «doblegar el virus». En aquest punt, Sánchez va recalcar que la Constitució, en el seu article 149, atorga a l’Executiu central la potestat de coordinació i supervisió de la política sanitària i que el seu Gabinet sempre s’ha regit per les orientacions dels tècnics i amb la pretensió de protegir la salut pública dels ciutadans i salvar vides. 

Sánchez va apuntar que en la cimera d’aquest dijous i divendres els líders de la UE van manifestar la seva «preocupació per la utilització partidista» que s’està fent de la pandèmia, i per això ell reclama als partits, almenys als «tradicionals» –en referència claríssima al PP– que deixin d’utilitzar la Covid per «polaritzar» i «dividir», perquè aquesta actitud només alimenta «l’antipolítica» i la ultradreta. És a dir, que amb l’actitud dels populars només es beneficia Vox.