EL CALENDARI ELECTORAL

Torrent preveu eleccions a Catalunya el 14 de febrer

JxCat critica que el president del Parlament no els hagi comunicat la data dels comicis

torrent-eleccionew / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament, Roger Torrent, ha situat el 14 de febrer com a data per a les pròximes eleccions catalanes si abans no hi ha una investidura i vencen tots els terminis que conduiran a una convocatòria automàtica després de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat. L’anunci, fet durant una entrevista a RAC-1, ha tornar a irritar JxCat, soci d’ERC en el Govern, que ha criticat que Torrent no els hagués comunicat prèviament la data.

I és que l’anunci del cap de la Cambra catalana ha agafat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una altra entrevista, a SER Catalunya. Preguntada respecte a això en directe, el càrrec de més rang de JxCat en aquests moments no ha evitat retrets al president del Parlament. «Segurament no és normal que hi hagi hagut aquesta falta de comunicació entre el Parlament i el Govern. Tindrem les explicacions oportunes de per què ha sigut així», ha afirmat Budó, que, no obstant, ha negat que es tracti d’una «deslleialtat».

I en una altra entrevista, en aquest cas a TVE, hi havia la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que tampoc ha dissimulat el seu malestar. «Aquestes qüestions haurien d’acordar-se, però ha sigut així. Tinc la mateixa informació que vostè».

No a un candidat instrumental

Torrent ha obert aquest divendres amb Ciutadans la ronda de consultes telefònica amb els grups parlamentaris per explorar si hi ha cap candidat amb «expectatives reals de poder ser investit» president, una hipòtesi en aquest moment remota, ja que les forces independentistes, que disposen de majoria, no preveuen postular cap aspirant. Disposa, comptant des d’ahir, d’un termini de 10 dies hàbils per portar a terme les consultes amb els grups parlamentaris, que s’acabarà el 15 d’octubre.

Els terminis marcats fins aquestes eventuals eleccions portarien a celebrar-les automàticament el 10 de febrer del 2021, un dimecres «laborable i escolar», però Torrent, amb el seu acte equivalent després de la ronda de consultes amb els grups, disposarà de cert marge per afinar la data final i encaixar-la un diumenge, el 14 de febrer.

Acte equivalent

Notícies relacionades

Si d’aquesta ronda de consultes no surt cap candidat amb «expectatives reals de guanyar un debat d’investidura», Torrent ha explicat que no convocarà un ple perquè seria «fallit» i només serviria per «promoure» els interessos d’un partit, malgrat que Ciutadans estudia presentar recurs si això succeeix.

Al seu lloc, ha dit, actuarà com suggeria un informe dels serveis jurídics del Parlament, emetent un «acte equivalent» que «certifiqui aquesta situació» i activi el compte enrere de dos mesos, transcorreguts els quals, si no hi ha hagut investidura, seran convocades automàticament eleccions per a 54 dies després.