Sánchez demana eleccions com més aviat millor

Calvo veu «molt útils» els comicis per abundar a l'agenda del «retrobament»

PP, Cs i Vox miren d'apuntar-se el gol de la inhabilitació de Torra

MADRID, 28/09/2020.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, junto a la presidenta, Cristina Narbona (i), y la portavoz socialista, Adriana Lastra, durante la reunión que la Ejecutiva Federal del partido ha celebradado este lunes en la sede de la calle Ferraz, en Madrid. EFE/PSOE/Eva Ercolanese *****SÓLO USO EDITORIAL // NO VENTAS // NO ARCHIVO*****

MADRID, 28/09/2020.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, junto a la presidenta, Cristina Narbona (i), y la portavoz socialista, Adriana Lastra, durante la reunión que la Ejecutiva Federal del partido ha celebradado este lunes en la sede de la calle Ferraz, en Madrid. EFE/PSOE/Eva Ercolanese *****SÓLO USO EDITORIAL // NO VENTAS // NO ARCHIVO***** / EVA ERCOLANESE (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Miguel Ángel Rodríguez

Després de la confirmació de la inhabilitació de Quim Torra, el Govern central va mostrar el seu desig que hi hagi eleccions a Catalunya, una cosa que també esperen el PP, Ciutadans i Vox. «Com més aviat millor», va afirmar aquest dilluns la vicepresidenta, Carmen Calvo. La número dos de l’Executiu va assegurar que «seria molt útil», per «afrontar una relació de retrobament i cooperació», que els catalans siguin cridats a les urnes. D’aquesta manera, amb un nou president, va apuntar Calvo, la Generalitat estarà «en condicions de tenir una capacitat de treball amb el Govern d’Espanya». Calvo ja va advertir fa uns dies que, si el president era vetat per a qualsevol càrrec públic, no podria participar en la taula de diàleg entre els dos executius, en què es busca una sortida al conflicte institucional. 

«El Govern ha de garantir el compliment de la sentència i l’ordre públic a Catalunya»

Pablo Casado

President del PP

La Moncloa continua disposada a mantenir actiu aquell pont amb Barcelona, perquè és la seva aposta estratègica per a l’«agenda del retrobament» i també perquè necessita cuidar la relació amb ERC, que va impulsar la taula i els escons de la qual en el Congrés són clau per a qualsevol votació que vulgui guanyar Pedro Sánchez.  «El que va passar fa anys amb el PP no pot tornar a passar. S’ha de transitar de la manera més legal i cooperadora possible», va dir la vicepresidenta. A la taula, va assenyalar, s’asseien per la part catalana els dos partits del Govern català, i ara seran ells els que hauran de decidir «qui són els seus representants». En tot cas, va recordar que els dos governs havien quedat que la segona reunió de la taula es faria sense la presència dels presidents del Govern i de la Generalitat. 

En la mateixa línia, hores abans, Cristina Narbona, presidenta del PSOE, va destacar que «s’obre un temps nou per a Catalunya» i que unes noves eleccions ajudaran a superar «la paralització» i el «bloqueig» que, segons el seu parer, ha generat l’«actitud dels partits independentistes». Les seves paraules tenien un significat especial, ja que les va pronunciar després de l’executiva federal que havia presidit Pedro Sánchez. Narbona també va insistir que Torra està «inhabilitat» per asseure’s a la taula de diàleg. 

Inhabilitació «exagerada»

De l’Executiu, a més de Calvo, va parlar el ministre d’Universitats, Manuel Castells, proposat per Podem. El professor, pròxim a En Comú Podem, veu «exagerada» la inhabilitació i una «provocació» perquè significa «passar per sobre de la voluntat popular expressada a través del Parlament de Catalunya». Va coincidir amb la vicepresidenta en la necessitat que els catalans siguin cridats a les urnes.

«Un dirigent polític no pot saltar-se les lleis per inundar-los amb propaganda separatista»

Inés Arrimadas

Presidenta de Ciutadans

Notícies relacionades

També van reclamar eleccions immediates el PP, Ciutadans i Vox. El líder dels populars, Pablo Casado, va instar el Govern central a «garantir el compliment de la sentència i l’ordre públic a Catalunya» i als partits independentistes els va demanar que cridessin a les urnes «inmediatament».

La decisió del Suprem va obrir una curiosa disputa entre els tres partits de la dreta, que van voler presumir per haver denunciat el president. La lluita, en tot cas, es decanta per al costat dels d’Inés Arrimadas, ja que la sentència cita com a denunciant Ciutadans. La queixa davant la Junta Electoral Central (JEC) dels taronges, el març del 2019, va ser el desencadenant de la inhabilitació, però el PP, més tard, al desembre, va ser el que va reclamar que la inhabilitació fos immediata. I Vox, tot i que no sigui citat en la decisió, va ser el que va exercir l’acusació popular en el judici contra Torra.