A BARCELONA I GIRONA

Set detinguts en disturbis dels CDR per l'aniversari de l'1-O

Una manifestació convocada davant la Generalitat acaba amb crema de contenidors i enfrontaments amb els Mossos

A Girona, els manifestants han llançat coets a la policia catalana i han calat foc a una barricada

medium / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez

Mig miler de persones s’han concentrat aquest dijous a la tarda davant el Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per protestar per la inhabilitació del ja expresident Quim Torra i per exigir als partits que compleixin el «mandat de l’1-O». Després d’això, ja a la nit, alguns grups han procedit a cremar contenidors al centre de Barcelona, incidents que s’han saldat amb sis detencions per part dels Mossos. També han detingut una altra persona a Girona per fets similars. 

Des de dilluns, quan va ser publicada la interlocutòria del Tribunal Suprem que confirmava la condemna per inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, s’han anat succeint trobades d’aquest tipus al centre de la capital catalana, en què malgrat portar mascareta, els concentrats no respecten la distància de seguretat d’1,5 metres decretada pel Procicat. 

Posteriorment, els manifestants s’han traslladat fins a la comissaria de Policia Nacional de Via Laietana i ha sigut allà on l’ambient s’ha tensat. Prop d’un quart d’hora després d’estar aturats davant el cordó policial, alguns joves s’han traslladat cap a la plaça de Catalunya i han procedit a col·locar prop d’una desena de contenidors enmig de la via. Posteriorment, hi han calat foc i han sigut ràpidament dispersats pels Mossos, primer des de les furgonetes, i més tard a peu.

Després dels primers avisos dels Mossos, els pocs manifestants que quedaven han cremat contenidors a la zona de Balmes amb la Gran Via. Tant veïns amb mangueres, com el cambrer d’un local de la confluència han mirat d’apagar el foc.  Els que buscaven brega s’han desplaçat cap a plaça de Catalunya i d’allà a la zona entre els carrers Pelai, Tallers i Xuclà.

Notícies relacionades

Abans dels disturbis, els concentrats han desplegat cartells amb fotografies dels diputats de JxCat, ERC i la CUP, amb el missatge: «M’han escollit per obeir el mandat popular». Més tard, cap a les 20.30 h, alguns els han llançat al cordó policial. En els cartells hi havia fotografies dels diputats independentistes a qui responsabilitzen de falta d’iniciativa i compromís per no haver portat a terme el «mandat» del referèndum de l’1-O. 

Disturbis a Girona

La manifestació convocada pels CDR a Girona, que ha començat a les 19.30 h davant la delegació de la Generalitat, ha derivat en la crema de contenidors i llançament de pirotècnia contra la policia que protegia la subdelegació del govern espanyol. A través de les xarxes socials, els organitzadors han posat fi a la protesta a les 21.00 hores, però s’ha mantingut i traslladat als voltants dels jutjats. Els Mossos han detingut una persona.

Temes:

Quim Torra