CARTA

Òmnium colla l'ONU i Europa perquè Espanya investigui les càrregues de l'1-O

L'entitat sobiranista estudia personar-se com a acusació popular en totes les causes obertes als jutjats catalans

abertran40366035 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e181217102047

abertran40366035 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e181217102047 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium Cultural s’ha dirigit aquest dimecres, la vigília del tercer aniversari del referèndum de l’1-O del 2017, a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i al Consell d’Europa perquè instin Espanya a investigar les càrregues policials d’aquella jornada. L’entitat sobiranista ha enviat una carta, amb un informe adjunt, a Michelle Bachelet, alta comissionada de les Nacions Unides per als drets humans, i a Dunja Mijatovic, comissària de drets humans del Consell d’Europa.

L’organització emprèn, amb aquesta maniobra, la segona part d’una campanya a instàncies internacionals que va començar amb una querella criminal contra el rei emèrit i una petició a Suïssa perquè bloquegi els seus comptes. 

«La violència de l’1-O no pot quedar impune [...] Els poders de l’Estat estan obstaculitzant la investigació», ha etzibat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i ha recordat que encara no s’ha aclarit qui va donar les ordres de carregar contra els votants del referèndum. Segons el seu parer, la fiscalia està posant traves a la investigació perquè no ha arribat fins als responsables de l’operació i «dificulta» la identificació dels agents que hi van actuar. Segons l’entitat, l’1 d’octubre del 2017 hi va haver 1.066 persones ferides i 633 denúncies presentades (la meitat, 298, a Barcelona), i per ara només hi ha 13 causes que continuen obertes als jutjats catalanes. Per aquesta raó, han anunciat que estudien personar-se com a acusació popular en totes les causes obertes.

Notícies relacionades

«Ni un sol agent ha sigut jutjat i condemnat», ha criticat l’advocat Olivier Peters. Des de Suïssa, ha explicat que les reaccions internacionals que poden esperar és una altra advertència a Espanya «posant pressió per complir les seves obligacions internacionals prenent declaració a tots els implicats» o bé que «davant els procediments oberts per la justícia espanyola, en el cas que no hagi condemnat, siguin recorreguts i arribin a Estrasburg perquè hi hagi una condemna a l’Estat espanyol».

Pocs dies després del referèndum, el Consell d’Europa va demanar una investigació «ràpida i independent» al Govern del PP sobre l’ús de la força l’1-O. «No n’hi ha prou d’obrir un expedient i després guardar-lo mesos o anys en un calaix. El dret internacional exigeix una investigació eficaç i efectiva que permeti aclarir l’origen i condemnar els responsables que van ordenar aquesta força [...] També existeix reparació a les víctimes: reconeixement, indemnització i garantia de no repetició», ha explicat.