Bronca política al Congrés entorn del Rei

Casado demana a Sánchez que cessi el seu Govern per «deslleial» a Felip VI

Rufián assegura que el monarca és el diputat número 53 de Vox

sanchez-rey / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ni la pandèmia, ni la crisi econòmica, ni tan sols la guerra entre l’Executiu central i el de la Comunitat de Madrid han pogut copar aquest dimecres el ple del Congrés. Continuant amb la tònica dels últims dies, Felip VI ha tornat a convertir-se en un protagonista absent d’una bronca que ha durat hores. Des del grup de la dreta s’ha acusat el Govern de ser «deslleial» amb la monarquia; socialistes i morats han advertit l’oposició del flac favor que fan a la Corona amb la seva fèrria defensa; Gabriel Rufián ha situat el Rei com el diputat número 53 de Vox, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no ha pogut fer res més que demanar educació en una sessió plenària farcida de picabaralles.

Pablo Casado ha sigut l’encarregat d’obrir la veda. Ha recriminat a Pedro Sánchez haver mentit en la seva promesa de «guardar i fer guardar la Constitució amb lleialtat al Rei». A partir d’aquí, el líder del PP li ha retret el seu intent de subvertir «la legalitat covardament per la porta de darrere» i de deteriorar les institucions. «Si li queda una mica de dignitat institucional cessi el seu Govern», ha acabat etzibant-li el president del Govern, en el que seria només el començament d’una llarga disputa entorn de la figura de Felip VI.

Advertència als populars

Les crítiques de Casado no han sigut per al líder del PSOE més que «amenaces fictícies». Sánchez, que ha evitat pronunciar-se sobre les crítiques dels ministres morats al Rei, ha acabat la seva rèplica amb un avís per a Casado: «S’erigeix en defensor de la Corona. Vagi vostè amb compte, senyoria, que abans es van erigir defensors de la unitat d’Espanya davant l’independentisme i ja veu com hem acabat». Mateix missatge el de Pablo Iglesias: «Perdonin aquesta recomanació d’un republicà: no ens facin la feina, senyories».

campo-rey / periodico

També ha entrat en la discussió el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que en resposta a una pregunta de Vox ha tornat a explicar que l’absència del Monarca en l’entrega de despatxos als jutges a Barcelona va ser una «decisió col·legiada» amb la Corona per protegir «la millor convivència dels ciutadans» de Catalunya. Unes paraules que no han agradat al diputat ultra Ignacio Gil Lázaro, que ha sentenciat que «el veto al Rei va ser un acte mesquí i covard d’aquest Govern per a la submissió dels colpistes».

Batet i l’educació

Notícies relacionades

Entre raons, el portaveu d’ERC,  Gabriel Rufián, esgrimint una fotografia del dictador Francisco Franco saludant Felip VI quan aquest tenia 10 anys, ha acabat per enardir l’ambient. «Vox té aquí desgraciadament 52 diputats, però en total en té 53, perquè té un a la Zarzuela, vet aquí el que és dramàtic», ha sentenciat, frase que ha provocat protestes. Però ha anat més enllà i ha assegurat que Franco va ser l’únic que, alguna vegada, va poder votar el Rei.

rufian / periodico

Les crítiques del diputat republicà català han fet saltar Casado del seu escó. Ha demanat la paraula i ha exigit, fent al·lusió al reglament del Congrés, la retirada de les paraules de Rufián sobre la Corona per «abocar conceptes ofensius» sobre les institucions. «Vostè té la responsabilitat de no tolerar una acusació com la d’ERC i el senyor Rufián dient que el cap de l’Estat és autoritari», ha etzibat Casado a la presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, entre crits de recolzament i reprovació. La líder de Cs, Inés Arrimadas, també ha intentat intervenir, però Batet l’ha tallat: «Els demano sisplau [...] respecte, contenció i saber escoltar; els demano educació en definitiva».