Les conseqüències de la inhabilitació

JxCat i ERC acorden que Aragonès assumeixi «funcions limitades» de Presidència

El document fixa una acció consensuada entre els dos partits per prendre qualsevol decisió «extraordinària»

Proposa no ocupar el protagonisme ni la cadira de l'expresident i assumeix que el calendari electoral està planificat per llei

aragones car 1200

aragones car 1200

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El document de dues pàgines amb el qual JxCat i ERC pacten la gestió del Govern en funcions durant almenys quatre mesos després de la inhabilitació de Quim Torra deixa molt clar, malgrat utilitzar un llenguatge tècnic, que la voluntat és evitar que el vicepresident i dirigent d’Esquerra, Pere Aragonès, pugui exercir de president. D’Aragonès, s’afirma textualment que assumirà «interinament funcions limitades de Presidència». Una manera d’explicar el que la llei de la presidència de la Generalitat ja preveu en casos d’inhabilitació del cap del Govern: que el seu substitut, en tant no hi ha eleccions després de les consultes al Parlament, no pot convocar uns nous comicis, ni cessar o nomenar consellers.

Però el text, avançat aquest dimarts per Catalunya Ràdio i RAC-1, ha volgut precisar qüestions simbòliques respecte a Aragonès perquè no tingui més protagonisme que el que ostenta fins ara. Fa uns dies, en plenes negociacions, Sergi Sabrià, d’ERC, va demanar als seus socis de JxCat que no havien de témer ni tenir «fred de peus (suspicàcies) pel rol que ocupés Aragonès. A tal efecte, el text crea un grup de coordinació paritari en el qual els dos partits es comprometen a consensuar «qualsevol decisió extraordinària».

Notícies relacionades

Quant als simbolismes, Aragonès ni ocuparà el despatx de l’expresident Torra (que, de fet, ja no ocupava el de l’expresident Carles Puigdemont, com a gest cap a al president «efectiu», com el denomina JxCat) i es mantindrà vacant la cadira del ja expresident en el Consell Executiu. També s’evitarà donar protagonisme al substitut de Torra reforçant les atribucions de cada conseller. La idea de fons de tot el text és posar en evidència, després de la sentència, que no existeix un president, sinó un substitut per imperatiu legal, i continuar denunciant la «repressió».

La «cessió» a Torrent

Quant al calendari electoral, el pacte no fa res més que assumir l’evidència dels informes dels serveis jurídics de la Generalitat i del Parlament, que conclouen que –malgrat els suggeriments de JxCat per pactar una data electoral no immediata– no existeix cap marge de maniobra per al president del Parlament, Roger Torrent, respecte a la data electoral més enllà d’uns dies o hores.