MADRID EN RISC

Les comunitats del PP exigeixen al Govern «criteris objectius i comuns» per confinar

Reclamen a més una reunió «urgent» del Consell Interterritorial de Salut per fixar un «pla d'acció clar»

-FOTODELDÍA- GRAF8489. MADRID, 21/09/2020.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, se saludan durante su comparecencia conjunta tras la reunión que ambos han mantenido y en la que han acordado la creación de un Grupo COVID-19 integrado por ambas administraciones que se reunirá semanalmente con el objetivo de coordinar y planificar las respuestas contra la pandemia. EFE/Emilio Naranjo

-FOTODELDÍA- GRAF8489. MADRID, 21/09/2020.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, se saludan durante su comparecencia conjunta tras la reunión que ambos han mantenido y en la que han acordado la creación de un Grupo COVID-19 integrado por ambas administraciones que se reunirá semanalmente con el objetivo de coordinar y planificar las respuestas contra la pandemia. EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les comunitats que presideix el PP han sortit en tromba a recolzar la presidenta Isabel Díaz Ayuso davant la possibilitat que el Govern central aconsegueixi el control de Madrid, i reclamen al Govern central que estableixi «criteris objectius i científics» per confinar qualsevol territori. De forma coordinada, i seguint les directrius de Génova, els presidents regionals de Múrcia, Castella i Lleó o Andalusia es van pronunciar a les xarxes socials exigint un pla d’acció coordinat perquè «un país no pot donar 17 respostes diferents davant una pandèmia».

Aquests nous criteris comuns i objectius, científics i epidemiològics sobre les mesures restrictives a implantar en cada moment haurien de sortir del Consell Interterritorial de Salut, per la qual cosa algunes de les regions, com Andalusia, ja han remès una missiva al Ministeri de Sanitat perquè es convoqui «de forma urgent» aquest fòrum. Les comunitats governades pel PP insisteixen a més en la seva demanda de «cooperació institucional i lleialtat» ja plantejada aquesta setmana passada per Ayuso i el mateix líder popular, Pablo Casado.

«La situació de la pandèmia està empitjorant. Cal continuar adoptant decisions i Andalusia ho farà, però el Govern d’Espanya ha de marcar ja uns criteris objectius per a tot el territori que justifiquin les mesures més intenses», va sol·licitar a última hora de la tarda el president andalús, Juanma Moreno Bonilla. «Una resposta eficaç l’hem de basar en el convenciment, relegant com a últim recurs la imposició», apunten des de la carta enviada per Andalusia, que considera que «la millor manera de convèncer i aconseguir la col·laboració de la ciutadania és que es constati que davant una mateixa situació, es dona una mateixa resposta amb independència de la zona del territori nacional on es produeixi».

«Estem vivint l’emergència sanitària més gran de l’últim segle. És imprescindible la col·laboració i el treball conjunt entre totes les administracions. Demanem una reunió urgent del Consell Interterritorial de Salut per fixar criteris objectius d’actuació en cada moment», va demanar el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el vicepresident castellanolleonès, Francisco Igea (Cs), detallava a més a les xarxes socials que la consellera de Sanitat, Verónica Casado, ja havia contactat amb els seus homòlegs de Madrid i Castella-la Manxa per demanar al ministre Salvador Illa la convocatòria «urgent» del Consell Interterritorial. Tot amb un mateix objectiu: que s’estableixin «criteris comuns a totes les comunitats autònomes» per determinar les mesures restrictives precises.

Un missatge que ja va llançar durant la setmana passada el president de Galícia, Alberto Núñez Feijo, i en què aquest diumenge abundava també el president de Regió de Múrcia, Fernando López Miras. «Una vegada més, demano lleialtat, col·laboració i coordinació entre administracions. En el pròxim consell interterritorial de l’SN Salut s’han d’establir mesures i criteris d’actuació comuns per a tot Espanya».