NEGOCIACIÓ SOBRE ELS COMPTES

Rivera avisa Arrimadas que Sánchez «no és de confiança» i que pactarà amb la «banda»

L'exdirigent de Cs assegura que prefereix «dormir tranquil» fora de la política abans que «legitimar indults o el canvi del Codi Penal» per a presos del procés

lmmarco55052540 el expresidente de ciudadanos albert rivera durante la prese200922163037

lmmarco55052540 el expresidente de ciudadanos albert rivera durante la prese200922163037 / Oscar J Barroso

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’expresident de Ciutadans, Albert Rivera, ha insistit aquest dijous que no comentarà l’estratègia d’Inés Arrimadas al capdavant de la formació taronja, però ha advertit que el president del Govern, Pedro Sánchez, «no és de confiança», i que el seu pla a llarg termini és continuar pactant amb Unides Podem i els partits nacionalistes.

En una entrevista a la COPE, recollida per Europa Press, Rivera ha dit que no vol «interferir en les decisions» de la nova direcció de Cs, que en els últims mesos ha arribat a acords amb Sánchez davant la crisi del coronavirus i que vol també negociar amb ell els pròxims pressupostos generals de l’Estat per evitar que els pacti amb Esquerra o EH Bildu.

«No tutelaré el que ha de fer Ciutadans, però tampoc deixo de dir el que opino. Crec que Sánchez no és de confiança i que no és que estigui obligat a pactar amb els nacionalistes i Podem, és que és el seu pla per mantenir-se en el poder una dècada», ha assenyalat.

«Assalt a l’Estat de dret»

A més, Rivera ha indicat que, en tot just 48 hores, Espanya està assistint a «un assalt a l’Estat de dret, que està en escac», perquè el Govern del PSOE i Unides Podem està disposat a indultar els presos del procés, canviar el Codi Penal «per beneficiar-los» i impedir que el rei Felip VI assisteixi a l’entrega de despatxos a jutges a Barcelona.

Segons la seva opinió, que «el Govern no autoritzi al cap de l’Estat» acudir a aquest acte és «un símptoma de debilitat de l’Estat davant els separatistes», que «odien» tant el Rei com el poder judicial, perquè junts van parar el cop» a Catalunya el 2017.

A més, creu que els jutges i fiscals, que «s’hi han jugat la pell», en aquesta comunitat, per condemnar els líders del procés independentista, estaran «veient amb estupor com es comencen a tramitar uns indults per als socis de Sánchez».

Finalment, l’exlíder de Cs ha criticat que l’Executiu pretengui reformar el delicte de sedició, pel qual van ser condemnats els presos del procés, i ha avisat del risc de reincidència: «Si els suavitzo les penes o els ho poso més fàcil, doncs en comptes de pensar-s’ho dues vegades, potser el que fan és actuar».

«Canviar articles del Codi Penal o indults per escons em sembla immoral», ha conclòs, a l’assenyalar que, amb aquestes mesures, Sánchez pretén assegurar-se el recolzament dels partits separatistes per seguir a la Moncloa.

El pla del Govern i «la banda»

Per Rivera, tot això confirma la seva teoria que Sánchez volia executar un pla amb la seva «banda», com va dir a la tribuna del Congrés el juliol del 2019 i com sosté al seu llibre acabat de publicar, ‘Un ciudadano libre’ (Espasa). «No estàvem bojos, estàvem veient el que succeiria i ho vam explicar abans que d’altres», perquè «diguin-me si no són una banda Bildu, els colpistes sediciosos a Catalunya i els que volen desmuntar la monarquia parlamentària i organitzar una República sense comptar amb la majoria dels espanyols», ha manifestat amb referència a Podem.

El que fa «al·lucinar» a l’exdiputat, ara president del despatx d’advocats Martínez-Echevarría & Rivera, és «la paciència, el conformisme» i la ingenuïtat que, segons el seu parer, tenen els espanyols amb el Govern de Sánchez. «No t’ha donat temps a aixecar-te de l’hòstia anterior i ja te n’arriba una altra», ha afirmat, preocupat perquè a Espanya «es degradi la democràcia» i els ciutadans ho assumeixin «amb normalitat».

D’altra banda, ha recalcat que el problema no són tant els socis de Sánchez, com que el líder del PSOE ha decidit aliar-se amb ells i «dividir els espanyols en vermells i blaus». «Em sembla molt infantil pensar que un president del Govern fa coses perquè els altres li diuen que les faci o li deixen fer-les», ha comentat.

«Despodemitzar Sánchez»

Quan liderava Ciutadans, Rivera insistia que no faria president Sánchez, tot i que poc abans de la repetició electoral del novembre es va obrir a un pacte. Segons ell, això va ser el que va portar el seu partit a perdre 47 escons en el Congrés, juntament amb l’«error» de «no haver desemmascarat abans» l’«estratègia» del dirigent socialista de repetir els comicis i pactar amb Podem i nacionalistes.

Ara, Arrimadas aposta per pactar amb Sánchez per reduir la influència del partit de Pablo Iglesias i per apartar-lo de les forces independentistes. Rivera, en canvi, té un altre punt de vista, i afirma que ell no es va ficar en política «per despodemitzar Sánchez», sinó per «liderar un nou projecte per a aquest país».

«Jo prefereixo ser a casa meva o treballant en un despatx d’advocats i dormir tranquil, que no haver de legitimar indults, el canvi del Codi Penal, les negociacions amb [Quim] Torra o pujades d’impostos a les classes mitjanes», ha afirmat.

Notícies relacionades

Tot i així, l’exdiputat ha assegurat que respecta el que faci cada partit i cada dirigent i que li «encantaria» que Ciutadans recuperés o superés els 57 escons aconseguits l’abril del 2017 i estigués «on hauria de ser, liderant un projecte amb tota l’ambició del món».

Segons ha explicat, aquest va ser un dels motius pels quals va dimitir després de les eleccions del 10 de novembre, assumint «tota la responsabilitat» del fracàs a les urnes «en primera persona» perquè el seu partit «girés full» i que la futura executiva tingués «les mans lliures per prendre decisions, encertades o equivocades».