UNA NORMATIVA DE 1870

Així es tramitarà l'indult als presos de l'1-O: un procés que durarà més de sis mesos

El procés s'allargarà més de sis mesos i Justícia tractarà de manera individual els expedients dels 12 condemnats

presos

presos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Justícia tramitarà de manera individual els expedients d’indult dels 12 condemnats per l’1-O, un procediment que sol superar els sis mesos, segons apunten fonts del departament que dirigeix Juan Carlos Campo. Aquest ha revelat aquest dimecres en el ple del Congrés que les peticions d’indult començaran a tramitar-se la setmana vinent. Però, ¿com funciona aquest tràmit? Aquestes són les claus:

El primer pas serà reclamar els informes del tribunal sentenciador, el Suprem, i de la fiscalia.

Es tramitaran 12 expedients perquè la primera sol·licitud que va entrar en el registre del Ministeri, al gener, demanava l’indult per als dotze condemnats, tot i que només nou van ser condemnats a penes de presó: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Cada expedient és individual i arrossega les diferents solucions que s’hagin registrat per a la mateixa persona, afegeixen les fonts de Justícia, que expliquen que la tramitació comença ara després de superar-se l’embús provocat per la pandèmia.

Mesura de gràcia del Govern central

Els indults, una mesura de gràcia discrecional en mans del Govern, es regeixen per una normativa de 1870, que determina que, una vegada rebuda la sol·licitud, el ministre de Justícia l’ha d’enviar al tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem, perquè emeti el seu informe.

Aquest tribunal ha de sol·licitar el corresponent informe al Ministeri Fiscal abans de remetre la resposta a l’Executiu, però la seva posició no és vinculant, ja que correspon al Govern la decisió definitiva. En el cas de ser favorable als reus, ha de recordar via reial decret publicat en el BOE.

Amb prou feines hi ha indults

Els indults poden ser totals o parcials i poden condicionar-se al compliment de determinats requisits, corresponent al tribunal sentenciador la vigilància que es compleixin.

Notícies relacionades

La majoria de les peticions no superen el procés: l’any passat es van tramitar 4.022 indults i se’n van concedir 39, el 0,97%; i a l’exercici anterior es van atorgar només 17 indults dels 4.382 tramitats.

Pot demanar la mesura de gràcia el condemnat o qualsevol altra persona en el seu nom, sense necessitat de tenir un poder escrit que acrediti la seva representació.