COMISSIONS IRREGULARS

La Policia documenta la presumpta caixa b del PP a Almeria

Un informe de l'UDEF sobre una constructora constata els presumptes pagaments a polítics i aportacions a la campanya electoral del partit a la província

En l'epicentre de la investigació hi ha l'Ajuntament de Roquetas, governat des del 1995 per Gabriel Amat

zentauroepp32251755 gabriel amat200922134336

zentauroepp32251755 gabriel amat200922134336

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’atestat policial sobre una empresa constructora d’Almeria investigada per les presumptes entregues de diners a responsables polítics i tècnics de l’Administració local i provincial ha deixat al descobert que alguns d’aquests pagaments es van destinar a finançar les campanyes electorals del PP entre el 2003 i el 2008. En total, les quantitats que segons la investigació van acabar en mans del PP d’Almeria, l’agrupació més important del partit conservador en la comunitat andalusa i presidida per l’alcalde de Roquetas Gabriel Amat, arriben als 110.000 euros. El PSOE andalús ja ha demanat explicacions per aquesta «presumpta caixa b al més pur estil Bárcenas», mentre que des del PP-A recorden que malgrat les reiterades denúncies en contra, Amat no està imputat en cap procés judicial i moltes d’aquestes querelles estan arxivades.

La justícia investiga des de l’any 2014 la constructora Hispano Almería després de la denúncia davant la Fiscalia de l’Associació Mediterrània Anticorrupció i per la Transparència (Amayt) pels presumptes vincles entre la companyia i càrrecs polítics i tècnics de l’administració. L’epicentre se situa a l’Ajuntament de Roquetas de Mar, governat des del 1995 per Amat, un dirigent molt pròxim a Javier Arenas. De fet, aquest es va presentar a les autonòmiques del 2008 i 2012 com a cap de llista per la província d’Almeria. Poc després es va unir a la investigació una querella de diversos particulars que vinculaven la constructora directament amb el llavors alcalde de La Mojonera, José Cara (PP). Cara, exdiputat andalús, és actualment director de l’Institut de Formació i Recerca Agrària i Pesquera (Ifapa).

Pagaments per 7,2 milions d’euros

L’informe elaborat per la Unitat de Delictes Fiscals i Econòmics (UDEF) després de mesos de diligències, avançat per ‘El País’, estima que les obres adjudicades per l’Ajuntament de Roquetas a la constructora durant una dècada, del 2000 al 2010, ascendeixen a 77,5 milions d’euros. A canvi, Hispano Almería va realitzar diversos pagaments en metàl·lic, documentats amb els seus corresponents he rebut, per valor de 7,2 milions d’euros i presumptament vinculats amb 62 expedients d’adjudicació d’obra.

Segons l’UDEF, hi ha pagaments que no se’n coneix la destinació per import de 5,4 milions d’euros, tot i que en els he rebut s’identifiquen com a pagaments a ‘POL’. Sobre la resta, 1,8 milions, es van destinar a diversos responsables municipals encarregats de valorar aquestes adjudicacions a la constructora.

Alguns dels comprovants de pagament inclosos en l’atestat inclouen a la cantonada superior l’anotació «b». La Policia considera que aquests he rebut «confirmen l’existència d’una comptabilitat b utilitzada per gratificar la concessió de les adjudicacions d’obres i amb possibles finalitats d’elusió de les seves responsabilitats fiscals». Els expedients analitzats posen l’accent que aquests diners sembla que procedeixen, a més, de sobrecostos i ampliacions de pressupost de certs projectes que ara estan sota sospita.

Finançar campanyes electorals

L’informe apunta que existeixen, a més, he rebut no vinculats a execució d’obres, que segons la Policia «es corresponen amb aportacions, pel que sembla, d’acord amb el concepte, al Partit Popular per finançar campanyes electorals». En aquest sentit, l’UDEF fa referència a l’any 2003, quan es van celebrar eleccions municipals, i consta l’entrega de 36.000 euros a Roquetas de Mar, així com 18.000 més euros amb el concepte «Campanya Municipal – G. Bermejo, Arance – Diputació», en al·lusió a l’exregidor d’Obres de Roquetas, Gonzalo Bermejo, i a l’expresident del PP a Almeria ja mort Enrique Arance.

Així mateix, el 2008, any d’eleccions generals i autonòmiques, es constaten pagaments de 25.000 euros. Tot i que el document es vincula a la reforma d’un col·legi universitari, en el concepte apareix clarament «PP Níjar Eleccions 2008», i està datat el 10 de març, l’endemà de les eleccions autonòmiques. En un altre dels comprovants de pagament, datat el 2002 i per import de 8.500 euros, consta com a concepte «PP Almeria (Diputació)».

També hi ha altres pagaments com donacions per a la celebració d’esdeveniments com el «Concurs de Maja Espanya 2000» a Roquetas de Mar (1.000.000 pessetes), «Despeses invitació de Policia Local» aquell mateix any (250.000 pessetes) i «aportació dinar Sto.« »Domingo-Diputació» (100.000 pessetes). En total, els pagaments que van tenir el PP com a beneficiari, ja fos en euros o en pessetes, ascendeixen a 111.540 euros.

Alcalde amb participacions en empreses

Notícies relacionades

Respecte a la investigació sobre la vinculació d’Hispano Almería amb l’Ajuntament de La Mojonera, l’informe policial assenyala que el llavors alcalde José Cara tenia accions en una de les empreses del grup Halsa, a la qual també pertany la constructora sota sospita i que està dirigida per Miguel Ángel Morales i el seu fill. En concret, Cara tenia 144 participacions de Gesponiente, empresa que al seu torn va aconseguir terrenys municipals valorats als diferents expedients en 1,7 milions d’euros.

Segons l’UDEF, «José Cara González intervé directament en expedients de permutes i subhastes de terrenys, a més d’altres d’adjudicació d’obres, amb empreses amb què comparteix interessos econòmics directes, integrades al grup Hispano Almería, és a dir, Gesponiente i Alcosan Almería SL», conclou l’atestat.