El Govern insisteix a demanar no viatjar a Madrid i a zones amb alt índex de contagi

Budó demana mesures per controlar l'arribada a Catalunya i assegura que no pretén «confrontar territoris»

Torra demana als consellers de Salut i Interior «extremar les precaucions»

zentauroepp54287625 14 07 2020 la portavoz del govern  meritxell bud   catalu a 200801132926

zentauroepp54287625 14 07 2020 la portavoz del govern meritxell bud catalu a 200801132926 / GENERALITAT

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern ha insistit avui en la petició de no viatjar a Madrid si no és necessari, com va proposar el president aquest dilluns. La consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha recomanat no viatjar a Madrid i a zones amb índexs alts de contagi, i en aquest sentit proposa posposar el viatge o mirar de buscar fórmules de reunió virtual. La consellera ha assegurat que la voluntat del Govern «no és confrontar territoris», sinó que «que no vagi a més aquesta crisi sanitària i que no hàgim de prendre mesures més restrictives».

«Va ser una recomanació una vegada conegudes les dades i el risc de contagi, als ciutadans de Catalunya que si no és estrictament necessari no es viatgi a Madrid, si el desplaçament pot ser per uns dies, millor, estem convençuts que s’hauran portat a terme les mesures necessàries», ha argumentat. Budó ha considerat que la visita a Madrid de Quim Torra la setmana passada per assistir a la vista del Suprem sobre la seva possible inhabilitació era necessària: «En un moment en què era l’últim esglaó abans d’una possible inhabilitació, sí que era necessari que viatgés a Madrid».

Budó ha recomanat aquesta mesura argumentant que la situació de contagis i rebrots de Catalunya és actualment millor que la de Madrid, des de la «modèstia» i «la prudència» i ha anunciat mesures per controlar la situació dels ciutadans procedents d’altres territoris, a l’aeroport del Prat i estacions de tren. Amb tot «no està a sobre de la taula limitar la mobilitat a Catalunya», ha afegit.

Sobre la petició del conseller de Territori, Damià Calvet, al Govern que estableixi controls de temperatura en aeroports i trens als ciutadans procedents de Madrid, Budó ha afirmat: «No em consta que tinguem resposta» del secretari d’Estat d’infraestructures. «És important prendre aquestes mesures al més aviat possible, per detectar els casos, fer un bon rastreig, és urgent i immediat que es puguin aplicar aquestes mesures», ha afirmat la portaveu del Govern.

«Extremar les precaucions»

Torra ha demanat que «s’extremin al màxim totes les precaucions i totes les mesures necessàries per continuar frenant l’expansió del coronavirus». «S’ha de controlar la pandèmia, podem mantenir estabilitat però la corba es pot disparar, hi ha un tendència a l’augment en les últimes hores, era previsible que creixessin les xifres davant la tornada a l’escola però les hem de continuar controlant, cal reduir al màxim l’activitat social», ha afegit Budó, sense concretar quines serien aquestes mesures.

Budó ha reclamat de nou a l’Estat «que reguli la seguretat jurídica per a progenitors que han de quedar-se a casa amb els seus fills i que no tenen baixa laboral». La portaveu no ha volgut detallar quines mesures prendrà el Govern si l’Estat no regula aquesta qüestió, tal com va prometre Torra la setmana passada.

Derogar la sedició

Sobre la possible reforma del delicte de sedició al Congrés, Budó ha afirmat que la proposta del Govern és que «no s’ha de reformar, s’ha de derogar; no hi ha cap país del nostre entorn que tingui tipificat en el seu Codi Penal un delicte de sedició». La portaveu ha afirmat que fa uns dies el Govern va demanar a l’Executiu espanyol que davant una possible reunió de la taula de diàleg s’inclogui en l’ordre del dia el dret d’autodeterminació de Catalunya i l’amnistia.

Medalla a Llach i a Teresa Codina

Notícies relacionades

D’altra banda, i a proposta del president Torra, el Govern ha concedit la medalla d’or de la Generalitat al cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, i a la pedagoga Maria Teresa Codina.

Cultura, bé essencial

El Govern ha aprovat declarar la cultura bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva. «Ha de servir de punt de partida per a un marc normatiu que reguli l’accés a la cultura, accelerar la recuperació de sectors culturals i de resposta a professionals dignificant receptors i emissors de la cultura», ha afirmat Budó. «Aquesta declaració forma part d’un pla per preservar la cultura davant noves restriccions», ha afegit.