L'ESCAQUER POLÍTIC

Festeig entre socialistes i Ciutadans, versió valenciana

Els acostaments entre les dues formacions al Congrés tenen el seu mirall a Les Corts tot i que el Consell no necessiti els vots 'taronges'

L'abans furibund Toni Cantó s'ofereix ara per donar suport als pressupostos i fins i tot per governar davant la incomoditat dels socis d'un receptiu Ximo Puig

zentauroepp55039034 debate corts toni canto200921110346

zentauroepp55039034 debate corts toni canto200921110346 / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

«Futur senyor vicepresident, ¿tot bé?». Amb aquesta sorna va saludar aquest dilluns a Toni Cantó la síndica del PP moments abans de l’obertura del debat de política general de les Corts. El portaveu de Ciutadans va encaixar la broma amb gust, sabia que era el centre de totes les mirades perquè, com passa al Congrés amb el PSOE, fa setmanes que el PSPV mira cap a Ciutadans de cara als pròxims pressupostos davant les enormes reticències dels seus socis. Com a la Carrera de San Jerónimo. 

Una cita.. o més

La primera jornada d’aquesta obertura oficiosa del curs parlamentari va prolongar en aquesta aventura. De fet hi va haver fins i tot una invitació de Cantó al president Ximo Puig per anar junts al teatre (ells i la resta de diputats) per recolzar la cultura. «Accepto la seva invitació, anem al teatre i on vulgui», va contestar abans d’expressar els seus dubtes sobre que això salvés el sector. Però hi va haver peticions de ‘cites’ de més calat que van tenir el mateix resultat.

Puig s’ha mostrat aquestes setmanes receptiu a negociar amb Ciutadans / MIGUEL LORENZO

«Tot i que estic sent molt crític continuo amb la proposta d’ampliar la majoria del Botànic (com es coneix el govern valencià) i que aquestes forces s’uneixin per als pressupostos i fins i tot per gestionar-los si cal», va deixar anar Cantó. Li he d’agrair la seva actitud durant la pandèmia. Si tria el camí de la utilitat, i crec que així ho ha fet, es pot parlar. Totes i tots hem de parlar», va convidar Puig.

Un ull a Madrid

Gairebé a la vegada que cap de setmana el vicepresident Pablo Iglesias augurava un ràpid acord sobre els PGE «no agradarà» a Ciutadans, els representants d’Unides Podem i de Compromís reclamaven a Puig que abans de parlar amb altres partits hi hagués un acord entre els socis del govern.

«El PSPV té la responsabilitat de vetllar per la unitat i l’estabilitat del Botànic», avisava Pilar Lima, de Podem. El pressupost ha de ser «botànic», apuntava el conseller Vicent Marzà (Compromís). «Primer hem de fer un projecte dins del Govern i després s’envia a Les Corts perquè hi hagi el debat que calgui», apuntava.

De fet, hi ha un canvi substancial entre els dos escenaris perquè, a diferència de l’Executiu central, els socis del Consell són suficients per pactar els comptes. Formalment el desig de Puig de sumar altres forces ve dels compromisos morals recollits en el projecte de reconstrucció que tots, tret de VOX, van firmar a Les Corts. Però l’equador de la legislatura s’acosta, amb tot el que això implica.

Però això ve d’una mica més lluny. De manera paral·lela a l’inici dels acostaments entre Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, va començar al País Valencià un evident flirteig entre socialistes i Ciutadans que ja s’ha traduït en alguns pactes de govern municipal i en una reunió cara a cara entre Puig i Cantó.

Ell mateix va recordar durant la seva intervenció aquesta entesa a nivell estatal i que Ciutadans va votar a favor d’una prolongació de l’estat d’alarma a la que, per exemple, es va oposar Compromís. «Compti amb nosaltres però convenci primer els seus socis», li va demanar el president.

Un altre Cantó...

El síndic de Ciutadans va arrencar el seu discurs parlant en valencià, una cosa que no havia fet fins ara a la cambra. Un canvi més d’un Cantó que es va passar la campanya electoral i el primer any de legislatura mirant d’avançar el PP i VOX per la dreta, referint-se negativament al PSPV com el «PSC català» i que va arribar a parlar de la família de Puig com «els Berlusconi de Morella».  

Però, a la recerca d’una nova posició a l’escaquer després del fracès d’Albert Rivera en les últimes generals, Cantó s’ha transformat. En la seva intervenció d’aquest dilluns hi va haver una dura ració de crítiques al Consell tot i que plenes de números i voluntàriament tècniques. «Recolzar-lo a vostè amb lleialtat és dir-li com pot millorar. Som a la seva disposició, al Congrés també», li va assegurar.

Cantó s’ha ofert a recolzar els pressupostos... i a entrar al Consell / MIGUEL LORENZO

...a estones

Notícies relacionades

No van faltar pulles entre tots dos. El síndic de Ciutadans el va acusar de viure «en un palau de vidre» i de fiar-se d’un Pedro Sánchez «que ja l’ha enganyat amb el finançament» i Puig li va recordar que el seu partit ja governa, per exemple a Madrid. «I millor no comparar», el va agullonar.

Cantó es va guardar l’acarnissament per als seus socis «comunistes i nacionalistes» i fins i tot per a Iglesias «que només vol dividir-nos i intentar enderrocar el consens constitucional». També va demanar a Puig «que miri al centre i canviï de socis» però això és el que ja feia abans. 

Temes:

Ciutadans PSOE