30 d’oct 2020

Anar al contingut

A L'ENTREVISTA DE LA SEXTA

Torra diu que Sánchez és un «tros de quòniam» per culpar-lo de judicialitzar la política

El president critica que «mani qui mani» a Espanya la causa independentista sempre es porta als tribunals

El Periódico

Torra diu que Sánchez és un «tros de quòniam» per culpar-lo de judicialitzar la política

Pedro Sánchez ja té resposta de Quim Torra. El president el va acusar de «judicialitzar el conflicte» català, i el cap del Govern el va anomenar ahir «un bon tros de quòniam». Li va dedicar l’expressió catalana que en castellà té un equivalent: neci.

En la seva entrevista a La Sexta noche, dissabte, va sorprendre la duresa amb què Sánchez es va referir a Torra. La inhabilitació del president, en cas que el Suprem així ho acordi, hauria sigut «innecessària si hagués complert la llei i els requeriments dels tribunals». Ara pot ser apartat del càrrec, «en plena pandèmia», i el Parlament, si no nomena un successor, deixarà el Govern molt minvat en competències just en aquest moment, va criticar.

«Lamentem, i molt, que aquest sigui un nou capítol de la judicialització de la crisi, que a aquest àmbit l’ha portat el president», va afegir Sánchez, remarcant la «profunda tristesa» que li produeix la situació a Catalunya.

Torra li va replicar en el transcurs d’una visita al mercat del conte infantil de Balaguer (Lleida), just quan es complien tres anys de la manifestació a la rambla de Catalunya contra els registres judicials a la seu del Departament d’Economia, en els dies previs al referèndum unilateral de l’1 d’octubre de 2017. 

«Ens diu [Pedro Sánchez] que som els independentistes els que judicialitzem la política. No, senyor. Els senyors Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són honorables líders civils que tenien tot el dret d’expressar-se lliurement [el 20 de setembre de 2017] i són a la presó», va protestar Torra, informa Efe.

En aquest sentit, va denunciar que és «una vergonya que l’Estat espanyol, mani qui mani, tingui líders polítics i que continuï judicialitzant una causa política, la de l’independentisme». Va ser llavors quan el cap del Govern va citar el traductor Joaquim Ventalló i va respondre que el president del Govern és «un bon tros de quòniam».

Aquesta expressió catalana és equivalent a ‘neci’ en castellà i és una de les que va fer servir Ventalló per a les adaptacions al català dels còmics de Tintín.