Villarejo va robar a Bárcenas factures del jet que el PP pagava a Olivas

L'excomissari va sostreure a l'extresorer del PP el contracte que l'exvicepresident de la Generalitat va firmar amb una empresa del 'càrtel del foc' amb càrrec a la caixa b del partit

olivas

olivas / ©Miguel Lorenzo (©Miguel Lorenzo)

3
Es llegeix en minuts
Laura Ballester

El Partit Popular del País Valencià (PPCV) durant l’etapa d’Eduardo Zaplana també al capdavant de la Generalitat i José Luis Olivas com a vicepresident va contractar un jet privat per a desplaçaments ràpids, presumptament pagats amb fons de la caixa b del partit. La documentació que acredita aquests fets ha tingut una trajectòria rocambolesca, com passa en les causes de corrupció, sobretot les relacionades amb el País Valencià.

Un contracte i una factura datats el 2000 i el 2001, en què apareix José Luis Olivas com a representant legal del PPCV –llavors ocupava el càrrec de vicepresident del Consell– les guardava l’extresorer i exgerent del PP, Luis Bárcenas, actualment a la presó i pendent de judici per diverses peces separades de la trama Gürtel. Es desconeix amb quina finalitat conservava aquesta documentació tan concreta sobre els avions que contractava el PP valencià a principis de la dècada passada.

Apareix ara en el ‘cas Kitchen’

Tot i que aquesta història encara té un nou doble salt mortal inversemblant. La prova dels avions privats contractats pel PPCV que atresorava Bárcenas van ser confiscats a l’excomissari José Manuel Villarejo en el registre de la seva residència habitual, la finca El Montecillo, ubicada a Boadilla del Monte. La documentació apareix en el ‘cas Kitchen’ que investiga la presumpta trama organitzada presumptament pel Ministeri d’Interior el 2013 –quan estava dirigit per Jorge Fernández Díaz– en col·laboració amb diversos excomissaris per sostreure a Bárcenas la documentació sensible que atresorava sobre el presumpte finançament il·legal del PP a nivell nacional. 

La contractació inicial del jet privat per part del PPCV es va realitzar el 15 de juny del 1998. I es va prorrogar «el 27 de gener de l’any 2000 amb data d’acabament el dia 15 de juny del 2000» per a la prestació de «serveis aeris mitjançant avió turbohèlix per a un bloc de 25 hores de vols anuals». Tot i que els trajectes aeris van continuar almenys fins a mitjans de l’any 2001. El contracte que conservava Bárcenas i que li va arrabassar Villarejo és el que va subscriure el 26 de març del 2001 José Luis Olivas, «en qualitat de secretari general del PPCV» amb Manuel Cano Raposo, director d’operacions de Transports aeris del sud SA.

A 160.000 pessetes l’hora de vol

L’objectiu de la nova contractació, subscrita a Sevilla, era «ampliar el bloc d’hores contractades per al període entre el 15 de juny del 2000 i el 15 de juny del 2001, en un nou bloc de 25 hores de vol al preu de 160.000 pessetes l’hora, incloent-hi les despeses de ‘handling’ (assistència a terra a aeronaus) que siguin necessaris i al qual caldrà afegir l’IVA que correspongui en el seu moment».

Notícies relacionades

Un altre dels documents que Villarejo va robar a Bárcenas és una de les factures abonades a Transports Aeris del Sud, a nom del Partit Popular, quan tenia la seu al carrer Barón de Càrcer (tot i que a la factura apareix com a Barón de Cárcel). Es van pagar 2.140.000 pessetes per 12,5 hores de vol, a data del 22 de març del 2001, tot i que no s’especifica quant temps es va consumir aquest servei. La forma de cobrament del servei de transport aeri va ser «per reposició/transferència» a través de l’oficina del Banc Mapfre ubicada a la Torre Mapfre de Sevilla.

El ‘càrtel del foc’

Una última curiositat sobre aquest peculiar contracte és que l’empresa Transports Aeris del Sud SA (ja extingida) és una filial de la mercantil Cegisa (Companyia d’Extinció General d’Incendis) que va crear, junt amb sis més el conegut com el ‘càrtel del foc’, investigat per presumptament manipular contractes, pactar preus i complimentar amb regals impropis alts càrrecs de diverses comunitats, entre els quals l’exconseller de Governació, Serafín Castellano.