Casado: «Tindré tolerància zero amb qualsevol conducta que no hagi sigut exemplar»

Recorda que no va incloure en les llistes electorals ni Fernández Díaz ni el seu número dos a Interior

Afirma que les informacions conegudes de l'operació Kitchen l'«indignen» i el «preocupen»

zentauroepp54855690 el l der del pp  pablo casado  responde a los medios en las 200914111449

zentauroepp54855690 el l der del pp pablo casado responde a los medios en las 200914111449 / EUROPA PRESS E Parra POOL

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado sabia des del 2018 que la mina del ‘cas Kitchen’ li explotaria en qualsevol moment. Les notícies que llegeix aquests dies sobre l’operació ordida, suposadament, pel Ministeri de l’Interior en el Govern de Rajoy, per robar-li dades sobre la caixa b a Luis Bárcenas, l’«indignen», el «preocupen», ha dit aquest dilluns, però les veia venir, ha confessat, com demostren les seves actuacions en els últims mesos. «Caurà qui hagi de caure», ha afirmat en la Cope abans d’avisar que tindrà «tolerància zero amb qualsevol conducta que no hagi sigut exemplar».

Casado ha recordat que cap dels afectats (ni Francisco Martínez, antic secretari d’Estat; ni l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz ni l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal) estan al partit. No van anar en llistes electorals, malgrat que tant Martínez com Fernández Díaz l’hi van demanar l’any passat. I a Cospedal se la va convidar a deixar l’escó, el novembre del 2018, quan es van publicar àudios en què es constataven les seves maniobres amb l’excomissari José Manuel Villarejo. Casado es va «anticipar» i no va comptar amb ells dos, ha destacat, perquè hi havia «evidències» que el van fer desconfiar.

El jutge decidirà en els pròxims dies si imputa Fernández Díaz, Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, com ho sol·licita la Fiscalia Anticorrupció. Martínez és l’únic que ho està per ara.

Fer-los fora del partit

¿Què pot fer Casado si el jutge els assenyala? El líder del PP ha recordat el que fonts de la direcció avisen des de fa set dies: si finalment Fernández Díaz i Cospedal, que sí que són militants, a diferència de Martínez, fossin imputats judicialment, se’ls obriria un expedient que podria acabar amb la suspensió de l’afiliació. És el que marquen els estatuts. «Aquest tipus d’actituds, vinguin d’on vinguin, i afectin a qui afectin, comptaran amb el nostre retret i caurà qui hagi de caure», ha declarat. És el procés intern que es va seguir, el 2014, amb Rodrigo Rato i la resta d’afectats per les targetes black de Caixa Madrid i Bankia. El partit els va expulsar.

En l’entrevista no s’ha preguntat a Casado si tem que Rajoy, com a responsable del Govern que, presumptament, va organitzar l’espionatge, pugui acabar implicat. Però Casado no ha posat línies vermelles al seu ‘caigui qui caigui’.

La comissió d’investigació sobre la pandèmia

Notícies relacionades

El líder del PP ha posat en dubte la tasca de la fiscalia per ser el principal càrrec d’aquesta institució Dolores Delgado, exministra de Pedro Sánchez, i ha demanat que en la comissió d’investigació del Congrés impulsada pels socialistes i els morats «s’investigui tot», també la relació de «Villarejo amb Podem, el PSOE i alguns ministres actuals». Per demostrar que l’operació Kitchen no interromprà la seva tasca d’oposició, ha comunicat que registrarà ja la comissió d’investigació sobre la gestió de la pandèmia que va anunciar al març. El PSOE ho veu com una «maniobra de distracció» per tapar l’escàndol de l’espionatge, informa Juanma Romero. Els socialistes la veuen «inadequada», perquè la responsabilitat ara és de les autonomies i perquè el PP es va negar a recolzar l’estat d’alarma al maig. Així ho ha dit Cristina Narbona, la presidenta del partit, després de la reunió de l’executiva federal. La dirigent socialista ha qualificat de «bastant lamentable» que es pretengui imputar a l’Executiu l’«ocultació del nombre de morts» per Covid, una cosa que Casado ha tornat a fer aquest dilluns, quan les dades les faciliten les comunitats.

La presidenta del PSOE ha recordat que Sánchez es va comprometre a muntar una comissió d’avaluació en la qual s’analitzi, «amb tots els experts i les garanties», què es pot millorar per afrontar una «pandèmia inèdita». Així, donava a entendre que aquest òrgan no es formarà de manera imminent, malgrat que el president va assenyalar fa mesos que el seu partit ho faria a la tardor.