PENDENT DE LA INHABILITACIÓ

Torra exhibeix a Twitter la polèmica pancarta poques hores abans de la vista al Suprem

L'independentisme tanca files amb el president i carrega contra la «repressió» de l'alt tribunal

zentauroepp54967030 rufian y borras200917105917

zentauroepp54967030 rufian y borras200917105917

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Poques hores abans de la vista del Tribunal Suprem que li pot costar la inhabilitació, Quim Torra ha publicat a Twitter una foto de la polèmica pancarta penjada al balcó del Palau de la Generalitat. L’ha acompanyat d’un missatge de ratificació de les seves posicions: «Doncs sí, llibertat presos polítics i exiliats».

L’alt tribunal ha de decidir aquest dijous sobre el recurs que va presentar el president contra la seva inhabilitació durant un any i mig per desobeir l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) i no retirar la pancarta a temps durant el període electoral de la primavera del 2019.

Recolzaments contra la «repressió»

Hores abans de la vista, prevista per a les 12.00, Torra ha rebut el sport de l’independentisme. L’expresident català Carles Puigdemont, presos del procés i diputats independentistes han utilitzat les xarxes socials per expressar el seu suport al president. Puigdemont deia: «Avui el president de la Generalitat està davant la justícia espanyola per exercir un dret fonamental. No ho normalitzem, no deixem que la repressió banalitzi drets fonamentals. Molta força, president».

El president del Parlament, el republicà Roger Torrent, també que ha lamentat que, tot i que «en un país normal penjar una pancarta no hauria de ser delicte», «a l’Estat espanyol és prou motiu per inhabilitar un president».

A les portes del Suprem, Gabriel Rufián, per la seva banda, ha qualificat de «vergonya» el procés contra Torra. El diputat d’ERC, que ha donat per feta la inhabilitació, ha insistit que l’independentisme ha de pensar «escenaris de futur per no regalar-ho a ningú». «Hem de deixar de mirar-nos entre nosaltres i deixar els retrets per reforçar les institucions. I en democràcia només hi ha un mecanisme per reforçar-les», ha dit. Rufián ha apostat pel diàleg amb l’Estat davant la «guerra judicial» contra el sobiranisme.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha denunciat la «nova ofensiva repressora» contra Torra i la diputada de Junts Laura Borràs ha acusat el Suprem de ser l’«escenari on es materialitza la repressió». Borràs considera que si s’inhabilita Torra serà «l’atropellament més greu a la democràcia a Europa Occidental».

Suport als presos

A través de Twitter, alguns dels presos del procés, que van ser jutjats al TS, per acompanyar l’actual president de la Generalitat. «Un Estat que impedeix jutjar personatges com Martín Villa i veu normal jutjar un president de Catalunya per una pancarta, ja ho diu tot sobre el seu nivell de qualitat democràtica i drets i llibertats. Molta força i dignitat», ha escrit l’exconseller Jordi Turull.

Un altre pres de JxCat, Josep Rull, ha escrit: «El poble de Catalunya, a través del Parlament, és l’únic que pot anomenar –i eventualment destituir– els presidents de la Generalitat. Tot el suport, president».

Notícies relacionades

Per la seva part, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, també de Junts, ha publicat: «Potser ja n’hi ha prou d’intentar culpabilitzar el president Torra de la seva inhabilitació. Va posar la pancarta i es va negar a retirar-la, però això no és cap delicte. Fer caure el Govern per aquest fet és absolutament desproporcionat aquí i en qualsevol democràcia». Diputats de JxCat com Gemma Geis i Albert Batet també han expressat el seu suport a Torra.

Des del compte oficial de la CUP han exposat: «Cap tribunal pot silenciar la solidaritat. Tampoc la llibertat d’expressió. Avui és Quim Torra, demà pot ser qualsevol».