SESSIÓ AL PARLAMENT

JxCat, ERC i la CUP pacten una resolució en defensa de la presidència de Torra

«Només la majoria d'aquest Parlament té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president», afirmen en el text pactat

«El Tribunal Suprem pretén inhabilitar un president per una pancarta de 'Llibertat presos polítics' que qüestiona el funcionament d'aquest tribunal», afegeix

zentauroepp54951214 pla mitj  del president del govern  quim torra  entrant a l 200916092203

zentauroepp54951214 pla mitj del president del govern quim torra entrant a l 200916092203 / Silvia Jardi

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Júlia Regué/ Fidel Masreal

Els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC  i la CUP han arribat a un acord respecte a una posició conjunta contrària al judici contra el president Quim Torra davant el Tribunal Suprem que pot acabar amb la seva inhabilitació. En la resolució, s’evita fixar una estratègia concreta davant aquesta eventualitat, però es critica la possibilitat que el president sigui desposseït del seu càrrec.

El text reivindica «la voluntat sobirana de la ciutadania de Catalunya» per sobre de qualsevol «criminalització, amenaça o intimidació o intent de deslegitimació per part de la judicatura o la fiscalia espanyola» i en aquest sentit afirma que «només la majoria d’aquest Parlament té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president i al Govern».

La resolució també carrega contra el Govern progressista espanyol, que «no ha canviat la dinàmica repressiva»; lamenta que «és impossible trobar justícia en l’Estat, al contrari que en els tribunals europeus», i manifesta la «desproporció i la indignitat del judici al president Torra», un procés que qualifica de «polititzat, en el qual el Tribunal Suprem pretén inhabilitar un president per una pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ que qüestiona el funcionament d’aquest tribunal en el mateix sentit que les organitzacions internacionals, com Amnistia Internacional i les Nacions Unides».

Notícies relacionades

El text pactat entre els tres partits acaba amb una condemna als «reiterats intents desestabilitzadors de l’Estat contra les institucions, l’economia i el benestar de la ciutadania de Catalunya en una situació d’emergència sanitària, social i econòmica com l’actual».

La resolució «condemna la repressió reiterada contra els tres últims presidents de la Generalitat i considera que la «repressió» és la «principal font d’inestabilitat política de Catalunya i que no es pararà amb una possible inhabilitació del molt honorable president Torra». La resolució acaba reiterant l’aposta per la independència de Catalunya.