l'extradició del mallorquí

La justícia belga ajorna la decisió sobre l'entrega a Espanya del raper Valtònyc

El tribunal de Gant consulta al Constitucional de Bèlgica si els insults contra la Corona de Josep Miquel Arenas estan emparats per la llei del país

zentauroepp54936192 pla americ  de valt nyc amb els advocats i l exconseller llu200915094355

zentauroepp54936192 pla americ de valt nyc amb els advocats i l exconseller llu200915094355 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Apel·lació de Gant (Bèlgica) ha ajornat la seva decisió sobre l’entrega a Espanya del raper Valtònyc per consultar el Tribunal Constitucional del país a fi de determinar si les injúries a la Corona per les quals el reclama Espanya entren dins de la llibertat d’expressió a Bèlgica. 

La justícia belga tenia previst decidir aquest dimarts sobre l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, a qui Espanya reclama per un delicte d’enaltiment del terrorisme i d’humiliació de víctimes, un altre de calúmnies i injúries greus a la Corona i un tercer d’amenaces.

D’aquesta manera, el Tribunal Constitucional de Bèlgica analitzarà si els insults contra la Corona de Valtònyc estan emparats per la llei belga. Així ho ha decidit el Tribunal d’Apel·lació de Gant en una qüestió prejudicial que ha plantejat al Constitucional. Aquest 3 de desembre hi haurà una primera vista, si bé la defensa de Valtònyc ha assenyalat que el Constitucional belga podria trigar entre sis mesos i un any a pronunciar-se.

La seva defensa, optimista

«A Bèlgica tenim una llei de 1800 en què és un delicte insultar el Rei. El Tribunal d’Apel·lació pregunta al Constitucional si aquesta llei trenca la llibertat d’expressió i de drets fonamentals», ha assenyalat Simon Bekaert, advocat del cantant mallorquí. Tot i que això alenteix la conclusió del cas, l’advocat s’ha mostrat optimista al recordar que hi ha jurisdicció del Tribunal d’Estrasburg de Drets Humans en aquest sentit.

«És una opció que teníem prevista. Està bé que passi això, els Borbons cada setmana que passa en fan alguna de grossa. Tots els arguments que puguem tenir davant del tribunal belga per defensar que el que vaig dir no és una mentida, és una via que podem explotar», ha assenyalat Valtònyc en declaracions a la premsa, que ha assenyalat que com més tribunals li donin la raó, tindrà més arguments per acudir a la Justícia europea.

Va fugir el juny del 2018

Notícies relacionades

La Justícia espanyola reclama Valtònyc després de ser condemnat per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, la seva entrega ja va ser rebutjada fa dos anys en primera instància.

El cantant mallorquí va fugir d’Espanya el juny del 2018 després de ser condemnat per l’Audiència Nacional per delictes d’enaltiment del terrorisme a dos anys de presó i a un any i mig més per injúries a la Corona, una sentència dictada per delictes comesos entre el 2012 i el 2013 i posteriorment confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem.