Pascal dubte del «patriotisme» de Torra

La líder del PNC critica que el president cenyeixi la taula de diàleg amb el Govern a l'autodeterminació

zentauroepp53904404 la excoordinadora general del pdecat  marta pascal  intervie200627135923

zentauroepp53904404 la excoordinadora general del pdecat marta pascal intervie200627135923 / Gloria Sanchez

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secretària general del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, no «manifestar patriotisme» al condicionar la possibilitat d’asseure’s a la taula de diàleg amb el Govern només si aborden el dret a l’autodeterminació.

En una entrevista d’‘Europa Press’, ha assegurat que no comparteix el «maximalisme» de Torra i de JxCat de limitar a això la taula, perquè creu que hi ha àmbits en què es podria avançar, com a finançament, inversions i infraestructures.

«Dir que no es volen resoldre els problemes del dia a dia de la gent, precisament perquè no resolem el conflicte polític, ens sembla que no és una manera de manifestar patriotisme. El patriotisme avui es manifesta també ajudant empreses, autònoms i treballadors», ha defensat.

No aixecar-se de la taula

Segons Pascal, ara és fonamental no aixecar-se de la taula, deixar-se d’«excuses», augmentar el nivell d’exigència i actuar amb responsabilitat perquè l’Estat compleixi els compromisos i el que deu a Catalunya.

Segons la seva opinió, cal crear un clima de confiança amb l’Estat després d’una dècada en què les dues parts no han abordat qüestions fonamentals del dia a dia de la ciutadania, cosa que requerirà temps, adverteix.

Així, creu que s’ha d’avançar en aspectes en què l’administració catalana «està sent menyspreada» pel Govern del PSOE i –abans– del PP, i davant els quals considera que l’Estat no pot mirar cap a un altre costat.

Això, ha aclarit, no significa que no vulguin parlar del conflicte arran del procés sobiranista, sinó que volen resoldre les dues qüestions: «El que no ens val és que per resoldre el conflicte polític tampoc es resolguin els temes del dia a dia».

«Tinc la sensació que és una taula on cada un parla d’ell però costa trobar els punts en comú. Sembla l’excusa per a uns i d’altres, i hauria de ser un espai efectiu», ha reclamat la també excoordinadora general del PDeCAT.

Per a ella, el Govern central ha de passar de les paraules als fets, mentre que la part catalana no hauria d’aprofitar la taula de diàleg «ni per competir entre els dos partits del Govern, JxCat i ERC, ni per plantejar posicions maximalistes que, a l’hora de la veritat, no permeten avançar».

Presos independentistes

També ha situat com una prioritat de la taula la situació dels presos independentistes per poder normalitzar la vida política a Catalunya, ja sigui a través de l’amnistia o via indult: «A la presó, ningú no hi fa res».

Creu que la solució hauria de ser l’amnistia, però ha recordat que es va adherir a la petició d’indult per a l’exconsellera Dolors Bassa, i per això ha insistit que no té sentit que siguin a la presó.

«La judicialització del procés ha sigut nefasta, i el Govern ha de reflexionar al respecte. La decisió de la Fiscalia de suspendre el tercer grau és errònia», ha afirmat.

Sobre la voluntat del PNC d’emular el que representa el PNB i la seva acció política, Pascal ha ressaltat que tenen el partit basc com un referent, i que la seva intenció és ser «útils» al defensar els interessos dels catalans.

«OCELL A MÀ 5.0»

«Cal parlar dels temes concrets i reals: això és defensar els interessos de la gent. Si això és ‘la política de l’ocell en mà 4.0 o 5.0’, benvingut el concepte», i ha defensat que el PNC vol fer un plantejament de futur, no de nostàlgia.

Notícies relacionades

Per això, defensa que el projecte del nou partit va «més enllà del que significava CDC, perquè s’està en un moment nou», tot i que posin sobre la taula qüestions com el pacte fiscal i la celebració d’un referèndum acordat.

«S’ha acabat l’espai dels blocs i les trinxeres, i toca aquest espai de suma: des dels que volen enfortir l’autogovern, els que volen apostar per un sobiranisme fiscal o un pacte fiscal, que ara mateix no tenim, per la qual cosa no és una pantalla passada, fins als que defensen un referèndum acordat», ha afegit.