MEMÒRIA HISTÒRICA

Ajuts de fins a 30.000 euros per obrir fosses de víctimes de la guerra civil

El Govern aprova aquest dimarts la llei de memòria democràtica que anul·la les sentències del franquisme

zentauroepp33464427 gra387  valladolid  08 04 2016   la asociaci n para la recup200912133939

zentauroepp33464427 gra387 valladolid 08 04 2016 la asociaci n para la recup200912133939 / NACHO GALLEGO

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte la resolució del Ministeri de la Presidència per la qual es convoquen les subvencions destinades a activitats relacionades amb la recuperació de la memòria democràtica i les víctimes de la guerra civil i de la dictadura per a aquest any.  Amb aquesta convocatòria, el Govern impulsa les actuacions en matèria de memòria democràtica, «confirmant el seu total recolzament a les entitats i associacions memorialistes i reafirmant el seu compromís amb les víctimes».

La resolució estableix quatre tipus de projectes o iniciatives que poden optar a aquests ajuts i destina la dotació econòmica més gran, fins a 30.000 euros, a les que tinguin per objectiu la intervenció en fosses en les quals hi hagi constància de l’existència de restes de més de 10 víctimes de la guerra civil i de la dictadura.

El pressupost total per als ajuts convocats ascendeix a 750.000 euros i el 60% es destinarà a activitats dirigides a la investigació, localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes en fosses de la guerra civil i la dictadura.  El 40% restant es farà servir en les altres activitats recollides en la resolució del ministeri. 

Els ajuts es concediran en règim de concurrència competitiva i estan destinats a associacions, fundacions i altres entitats privades sense ànim de lucre.  També a universitats i organismes públics d’investigació, així com a les agrupacions de persones físiques que tinguin incorporats entre els seus objectius o activitats els relacionats amb la recuperació de la memòria democràtica i el reconeixement de les víctimes de la guerra i el règim franquista. 

Reconeixement moral a les víctimes

Entre les activitats subvencionades figura la investigació, localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes en fosses, les destinades a la dignificació de les víctimes i, en el seu cas, de les sepultures de les persones que van morir en l’exili 

Per a aquestes finalitats podran rebre ajuts de fins a 16.000 euros, quantitat que pot arribar fins als 30.000 per a projectes destinats a intervencions en fosses en les quals es pretengui recuperar els cossos de més 10 persones. 

Un altre tipus d’ajuts són els destinats a estudis i investigacions sobre la recuperació de la memòria democràtica, així com al reconeixement moral de les víctimes de la guerra civil i de la dictadura, i que podran ascendir a 12.000 euros. 

També podran rebre 5.000 euros les publicacions, així com l’organització de cursos, jornades, conferències, exposicions i altres esdeveniments d’àmbit científic o divulgatiu sobre la memòria democràtica. 

Notícies relacionades

Els ajuts s’estenen a la recopilació, conservació, estudi i difusió tant del patrimoni documental escrit, oral, audiovisual com de l’intel·lectual de la guerra civil, activitats per les quals es podrà rebre fins a 10.000 euros. 

El Govern té previst aprovar aquest dimarts una llei de memòria democràtica en la qual contempla il·legalitzar les associacions i fundacions franquistes que públicament incitin, directament o indirectament, a l’odi o violència contra les víctimes de la guerra civil espanyola i el franquisme.