MEMÒRIA HISTÒRICA

Ajuts de fins a 30.000 euros per obrir fosses de víctimes de la guerra civil

El Govern aprova aquest dimarts la llei de memòria democràtica que anul·la les sentències del franquisme

Ajuts de fins a 30.000 euros per obrir fosses de víctimes de la guerra civil

NACHO GALLEGO

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte la resolució del Ministeri de la Presidència per la qual es convoquen les subvencions destinades a activitats relacionades amb la recuperació de la memòria democràtica i les víctimes de la guerra civil i de la dictadura per a aquest any.  Amb aquesta convocatòria, el Govern impulsa les actuacions en matèria de memòria democràtica, «confirmant el seu total recolzament a les entitats i associacions memorialistes i reafirmant el seu compromís amb les víctimes».

La resolució estableix quatre tipus de projectes o iniciatives que poden optar a aquests ajuts i destina la dotació econòmica més gran, fins a 30.000 euros, a les que tinguin per objectiu la intervenció en fosses en les quals hi hagi constància de l’existència de restes de més de 10 víctimes de la guerra civil i de la dictadura.

El pressupost total per als ajuts convocats ascendeix a 750.000 euros i el 60% es destinarà a activitats dirigides a la investigació, localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes en fosses de la guerra civil i la dictadura.  El 40% restant es farà servir en les altres activitats recollides en la resolució del ministeri. 

Els ajuts es concediran en règim de concurrència competitiva i estan destinats a associacions, fundacions i altres entitats privades sense ànim de lucre.  També a universitats i organismes públics d’investigació, així com a les agrupacions de persones físiques que tinguin incorporats entre els seus objectius o activitats els relacionats amb la recuperació de la memòria democràtica i el reconeixement de les víctimes de la guerra i el règim franquista. 

Reconeixement moral a les víctimes

Entre les activitats subvencionades figura la investigació, localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes en fosses, les destinades a la dignificació de les víctimes i, en el seu cas, de les sepultures de les persones que van morir en l’exili 

Per a aquestes finalitats podran rebre ajuts de fins a 16.000 euros, quantitat que pot arribar fins als 30.000 per a projectes destinats a intervencions en fosses en les quals es pretengui recuperar els cossos de més 10 persones. 

Un altre tipus d’ajuts són els destinats a estudis i investigacions sobre la recuperació de la memòria democràtica, així com al reconeixement moral de les víctimes de la guerra civil i de la dictadura, i que podran ascendir a 12.000 euros. 

També podran rebre 5.000 euros les publicacions, així com l’organització de cursos, jornades, conferències, exposicions i altres esdeveniments d’àmbit científic o divulgatiu sobre la memòria democràtica. 

Notícies relacionades

Els ajuts s’estenen a la recopilació, conservació, estudi i difusió tant del patrimoni documental escrit, oral, audiovisual com de l’intel·lectual de la guerra civil, activitats per les quals es podrà rebre fins a 10.000 euros. 

El Govern té previst aprovar aquest dimarts una llei de memòria democràtica en la qual contempla il·legalitzar les associacions i fundacions franquistes que públicament incitin, directament o indirectament, a l’odi o violència contra les víctimes de la guerra civil espanyola i el franquisme.