VOTACIÓ CLAU AL CONGRÉS
Hisenda llança una última oferta per no perdre el decret municipal
El ministeri ofereix alliberar part del fons de 5.000 milions per als municipis sense condicions
El gest d'acostament aplana el camí amb els comuns, però la resta de grups no cedeixen
La portavoz del Gobierno, MarÃa Jesús Montero, interviene durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros. En Madrid, (España), a 8 de septiembre de 2020. /
El Govern va llançar aquest dimecres una oferta d’última hora a l’oposició per evitar la derogació del decret llei que recull l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que aquest dijous es vota en el ple del Congrés: davant el rebuig a què els ajuntaments cedeixin els seus romanents a l’Estat per poder utilitzar-los, Hisenda ha ofert alliberar una part d’aquest fons promès, entre un 40% i un 60%, per distribuir aquests diners entre els municipis sense condicions, tinguin o no superàvit, i evitant la controvertida cessió.
Aquest acord, destinat a permetre que els ajuntaments esquivin la Llei d’Estabilitat Pressupostària i puguin utilitzar els seus romanents per combatre els efectes de la pandèmia del coronavirus, es va aprovar per la mínima en la FEMP i aquest dijous se sotmet a votació en el ple del Congrés amb tota l’oposició en contra.
En la seva compareixença davant la comissió d’Hisenda del passat 31 d’agost, la ministra María Jesús Montero va recalcar que no tenia alternativa a la fórmula de la cessió voluntària dels romanents a l’Estat per utilitzar-los com a préstec i a més repartir-se un fons extra de 5.000 milions addicionals.
Davant el rebuig unànime de l’oposició, l’únic que va oferir Montero és deixar en suspens aquesta part del decret llei a l’espera que, en la seva tramitació com a projecte de llei, s’arribés a un acord millor, tenint en compte el marc legal advers, ja que, segons va recordar, l’article 135 de la Constitució i la posterior Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària del Govern de Mariano Rajoy impedeixen als ajuntaments fer ús del seu superàvit.
Els contactes es multipliquen
En vigílies de la votació i davant el risc de derrota, Hisenda està flexibilitzant la seva postura i, segons van informar a Europa Press fonts parlamentàries, està oferint que part d’aquests diners promesos als ajuntaments es puguin repartir sense condicions, és a dir, sense necessitat de cedir romanents a l’Estat i permetent que accedeixin també els ajuntaments sense superàvit. El percentatge s’està determinant i es parla d’entre el 40% i el 60% del fons.
L’última oferta permetria que accedissin al fons consistoris sense superàvit
En la negociació hi està intervenint fins i tot l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d’En Comú, que lidera la contestació dins d’Unides Podem, soci del Govern espanyol. Colau dona suport al manifest de més de trenta grans municipis, incloent-hi capitals com Madrid, Saragossa, València i Cadis, que aposten per repartir entre els ajuntaments un fons de 5.000 milions sense més ni més criteri que la població, igual que s’ha fet amb les comunitats autònomes.
ERC, Junts, Cs, el PNB i Compromís el veuen insuficient
Notícies relacionadesL’oferta no acaba de convèncer els tots els partits de l’oposició. Descomptat Vox, que no negocia amb el Govern de coalició, el PP segueix en el manifest dels alcaldes ‘rebels’ i no es mou de la proposta dels fons incondicionat dels 5.000 milions. A ERC, Ciutadans, Junts, el PNB i Compromís, l’oferta es continua considerant insuficient.
La negociació es mantindrà fins a l’últim moment —la votació telemàtica es tanca a les nou del matí de dijous—, però el Govern sap que no en té prou amb convèncer el seu soci d’Unides Podem, ja que, a 24 hores de la votació, el mur de l’oposició continua sent massa alt per superar-lo.
PNB Unides Podem Compromís En Comú Podem Ciutadans Hisenda Congrés PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Ada Colau Govern María Jesús Montero Junts per Catalunya Ajuntaments Ministeri d'Hisenda
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València