EL NOU EXECUTIU

El PNB i el PSE reediten la coalició de govern al País Basc

L'acord inclou el compromís de pactar una reforma estatutària

zentauroepp54636021 grafcav8221  san sebasti n  25 08 2020   el lehendakari  i i200827173813

zentauroepp54636021 grafcav8221 san sebasti n 25 08 2020 el lehendakari i i200827173813 / Javier Etxezarreta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com es donava per fet durant la campanya electoral i després de conèixer-se els resultats a les urnes, el PNB i els socialistes bascos continuaran governant Euskadi en coalició. Iñigo Urkullu serà investit ‘lehendakari’ per tercera vegada la setmana vinent després de l’acord segellat aquest dijous pel seu partit i el PSE, que gira entorn de dos eixos: la recuperació «urgent» de l’economia i el reforç de l’autogovern amb un nou pacte estatutari.

L’aliança té també una lectura en clau estatal, ja que facilita que els nacionalistes continuïn sent socis preferents del Govern de Pedro Sánchez, que a curt termini haurà d’abordar la negociació d’uns Pressupostos determinants per a la recuperació econòmica i l’estabilitat de l’Executiu central. En el seu preacord, el PNB i PSE aposten per garantir la salut, reforçar el sistema de serveis socials i el diàleg amb els agents socials per presentar de forma urgent una estratègia per reactivar l’economia i l’ocupació.

Pel que fa a mesures concretes, penebistes i socialistes advoquen per reformar la renda mínima autonòmica i revisar la fiscalitat per aconseguir una progressivitat més gran, amb el repte de buscar un creixement sostenible per baixar la taxa d’atur del 10%. En paral·lel, es comprometen a defensar l’autogovern i el compliment íntegre de l’Estatut de Gernika, i a aconseguir «un nou pacte estatutari per a una nova generació», a fi d’obtenir «més i millor autogovern».

El nou Gabinet

Notícies relacionades

Aquesta és l’única referència a l’autogovern que es fa en el preacord fet públic pels dos partits, similar a la que van recollir sobre aquesta matèria en el pacte de govern del 2016, en què es comprometien a «promoure un procés que culmini en la necessària actualització del pacte estatutari basc».

Després de tancar l’acord, queda per negociar l’estructura del Gabinet i el repartiment de carteres, abans de la investidura d’Urkullu, que està fixada per al pròxim dijous, 3 de setembre. Un dels dubtes és si la líder del PSE, Idoia Mendia, accedirà al Govern per reforçar el pes polític dels socialistes i, si és així, si ho farà com a consellera o es recuperarà la figura del ‘vicelehendakari’.