EL POLS INDEPENDENTISTA

Elisenda Paluzie: «No hem de permetre rectorats unionistes a la UB ni la UAB»

L'ANC assenyala la Universitat de Barcelona com a objectiu de les seves protestes durant la Diada

jregue48804527 la presidenta de l anc  elisenda paluzie  en roda de premsa 190626193811

jregue48804527 la presidenta de l anc elisenda paluzie en roda de premsa 190626193811 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha posat les universitats en el seu punt de mira. Els actes previstos per l’entitat per a la pròxima Diada inclouen protestes de petit format davant diverses institucions de l’Estat a Catalunya, i una d’aquestes seus serà l’edifici central de la Universitat de Barcelona (UB), cosa que ha provocat les queixes d’un sector de l’independentisme. En paral·lel, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va llançar dissabte passat tota una invectiva per la presència de «rectorats unionistes» a la UB i, també, a la UAB.

Durant una conferència telemàtica en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, Paluzie va evidenciar el seu descontentament amb les cúpules de les dues institucions en aquests termes: «En el moment en què era més necessari, tenim les dues universitats catalanes més grans, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, en mans de rectorats unionistes. Aquesta és una lliçó del que no hem de permetre. No és tant que hàgim de tenir rectors independentistes, sinó que respectin els drets fonamentals, com el dret d’autodeterminació».

La frase pot escoltar-se en aquest vídeo a partir del minut 40.

Es dona la circumstància que Paluzie va ser degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB entre el 2009 i el 2017, i el març passat va ser nomenada catedràtica d’Economia Aplicada. El malestar de l’ANC amb aquestes universitats es deu a la falta de recolzament dels dos rectorats davant el processament dels cinc membres de la sindicatura electoral que pretenia supervisar el referèndum unilateral de l’1-O, que seran jutjats aquesta tardor.

Notícies relacionades

L’elecció de l’edifici central de la UB com a objectiu de les protestes del pròxim Onze de Setembre ha disgustat part de l’independentisme. Segons va defensar Paluzie a Twitter, l’ANC va escollir aquesta institució «per denunciar com la dependència de la legislació estatal limita les universitats i la investigació».

En el cas de Barcelona, els punts neuràlgics de les concentracions de l’ANC i Òmnium Cultural serien les seus del Banc d’Espanya, l’Agència Tributària, la Seguretat Social, a més de la UB. A la resta de Catalunya, s’estan organitzant actes davant edificis d’aquests mateixos organismes, les subdelegacions del Govern, estacions de Renfe i oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).