catalunya

Puigdemont pressiona ERC cap a una «confrontació intel·ligent» amb l'Estat

L'expresident rebutja la via del creixement social sobiranista com a única opció d'èxit

Considera la desobediència com una via i carrega contra la repressió de l'Estat i el derrotisme sobiranista

zentauroepp54577303 pla obert de l expresident de la generalitat  carles puigdem200821145153

zentauroepp54577303 pla obert de l expresident de la generalitat carles puigdem200821145153 / Aleix Freixas

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’expresident Carles Puigdemont, ha llançat un envit amable al conjunt de l’independendentisme: un pacte entre els diferents líders sobiranistes per plantejar un nou procés de confrontació amb l’Estat, com a única via al seu judici per aconseguir la independència. «Som molts els que som conscients que l’única via transitable, realista i sense falses il·lusions és la gestió d’una confrontació intel·ligent amb l’Estat, és la via democràtica menys segura, la més incerta, en preferiríem una altra però no en tenim cap altra, lamentablement», ha afirmat.

«Si decidim que volem pujar els esglaons que fan falta [per a la independència], els lideratges polítics compromesos amb el procés tenim el deure de posar-nos d’acord i fer la política necessària per aconseguir-ho, tenim més coneixement que fa anys i no seria intel·ligent no posar-lo al servei d’una estratègia compartida el final de la qual sigui el reconeixement de la república catalana», ha proposat. En aquest sentit ha plantejat que el Consell per la República, que ell presideix des de Waterloo, pot ser l’organisme que aglutini aquesta unitat.

Contra el fatalisme i la «moral de derrota»

L’expresident i líder de Junts ha alertat contra determinades actituds negatives en l’independentisme. «Acordem entre tots tractant-nos com a aliats d’una mateixa causa l’estratègia per superar aquesta paret, per mantenir activa la independència s’ha d’abandonar el fatalisme i la intransigència, superar la moral de derrota i evitar dreceres, s’ha de planificar però acceptar que hi ha factors que no depenen de la nostra planificació i que poden ser determinants».

En aquest sentit, ha advertit que determinades actituds de l’independentisme poden contribuir a desactivar-lo. «Dir que fins aquí hem arribat, que aquí ens plantem i fem política, o perquè volem anar més enllà però hi ha massa dolor i sofriment; tercer, perquè tot i que fóssim una majoria com som no estem disposats a assumir el grau de confrontació i ruptura amb l’Estat perquè provoca dolor i sofriment». Entre els factors a tenir en compte en l’actual moviment independentisme, ha citat la «desorientació, divisió, emprenyament i desmobilització», fruit en bona part, segons la seva opinió, de «l’agressivitat de la repressió», en la qual ha situat l’Estat com a origen, més enllà d’un determinat govern, jutge o fiscal. Una repressió que pretén, segons el seu parer, desactivar el recolzament a la independència.

Puigdemont ha deixat clar que la seva estratègia és contrària a la que dins de l’independentisme aposten per incrementar, abans, el recolzament social a aquesta causa: «Com més vots per a l’independentisme, més repressió, funciona així; i sabem que no ens sobra ningú, no excloure ningú, com més siguem més forts serem. Quan hem anat més units, més forts hem estat davant l’Estat, però amb el fet de forts i anar units no n’hi ha prou, Espanya sempre té preparada una paret per a tots, quan convingui l’aixecarà siguem el 47,5% o el 55%, però és una paret que ja està esquerdada, com ha assenyalat Josep Costa al seu llibre. Superar-la dona sentit a mantenir actiu el procés d’independència».

Desobediència com a opció

En una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, Puigdemont ha argumentat que la repressió «agressiva i duríssima» de l’Estat cap a l’independentisme, l’única sortida per a l’independentisme és aquesta confrontació que ha qualificat d’«intel·ligent». Respecte a això, ha reclamat «no criminalitzar la desobediència cívica, pacífica, és una opció perfectament legítima i que s’ha de saber utilitzar, que té conseqüències però que naturalment forma part» de l’estratègia, «és un recurs tot i que de vegades provoca efectes contraris als desitjats», ha afegit Puigdemont sobre l’exercici de la desobediència. 

Notícies relacionades

Puigdemont ha carregat contra l’Estat, i el seu sistema judicial: «el sistema jurídic espanyol no és homologable al de les democràcies europees, aquí és on falla el sistema». L’expresident ha intervingut acompanyat de la cúpula de Junts, amb presència dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, dirigents de Junts com Elsa Artadi, Laura Borràs i Albert Batet, entre d’altres.

Contra l’estratègia del diàleg

Puigdemont també ha carregat contra l’estratègia d’ERC –sense citar-la– del diàleg amb l’Estat. «¿Volem desactivar la independència? Si és que no, ¿fem prou per ser independents, en lideratges, voluntat i raons? Un pot voler mantenir-la activa d’una determinada manera però no fer el necessari, i no excloc ningú, començant per mi mateix», ha alertat. I tot seguit ha advertit: «És comprensible que hi hagi qui decideixi que no val la pena, perquè el camí és dolorós, però som conscients que l’Estat espanyol no sortirà mai a una plataforma negociadora per a l’autodeterminació de Catalunya, que, ho torno a repetir, és la via preferida de la majoria dels catalans».